Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović HGK - ŽK SPLIT Radionica na temu obnovljivih izvora energije i gospodarenja otpadom u turizmu

HGK - ŽK SPLIT Radionica na temu obnovljivih izvora energije i gospodarenja otpadom u turizmu

'Smanjite troškove'

Sektor za turizam Hrvatske gospodarske komore organizira ciklus jednodnevnih edukacija 'Smanjite troškove' iz područja obnovljivih izvora energije i gospodarenja otpadom. U Splitu će se navedena radionica održati u četvrtak, 23. ožujka u HGK - Županijskoj komori Split.

'Hrvatska gospodarska komora nizom praktičnih radionica želi pomoći domaćim turističkim subjektima da postanu lideri, a da ujedno smanje i troškove u području obnovljivih izvora i gospodarenja otpadom, što čini znatan dio troškova poslovanja turističkih tvrtki i organizacija. Novi trendovi, ali i nužnost energetske tranzicije sve više idu u smjeru održivog, odgovornog i zelenog turizma, u kojemu briga o zaštiti lokalnih ekosustava i turističkih destinacija postaje važan faktor pri odabiru mjesta boravka suvremenih turista', poručuju iz HGK.

Cilj edukativnih radionica je upoznati poduzetnike u turizmu s prednostima energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije za bolje iskorištenje postojećih i što bolju pripremljenost za buduće programe financiranja projekata te njihovu još veću uključenost u cilju smanjenja potrošnje energenata i postizanja ciljeva Europe 20/20/20. 

Teme radionica usmjerene su na upoznavanje sudionika s novim tehnološkim dostignućima u energetici koja su dostupna za hotelske i ugostiteljske objekte, na modele i mogućnosti financiranja te pripremu projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. 

'Još jedna mogućnost značajnih smanjenja troškova u poslovanju povezana je s nepotrebnim bacanjem hrane. U Europi se radi 'nepravilnog' oblika baci 50 milijuna tona voća i povrća, a trošak koji nastaje je na razini 140 milijardi eura. Bacanje hrane je globalni ekološki, ekonomski i društveni problem. Bačena hrana stvara veliki pritisak na odlagališta otpada jer svojim razlaganjem ispuštaju štetne tvari kojima negativno utječu na okoliš i doprinose klimatskim promjenama. Na edukaciji će se poduzetnicima između ostalog približiti kako izbjeći nepotrebno bacanje hrane i kako smanjiti s tim povezane troškove', ističu. 

Hrvatska gospodarska komora radionice organizira u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i neovisnim stručnjacima iz područja distribucije električne energije, opskrbe električnom energijom, projektiranja i provedbe mjera energetske učinkovitosti, a svi zainteresirani subjekti se mogu prijaviti na poveznici HGK.

Vaša reakcija na temu