Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Korčula i Brač imaju timove za prikupljanje podataka o otpadu iz mora: Prikupili više od 130 kila smeća

Korčula i Brač imaju timove za prikupljanje podataka o otpadu iz mora: Prikupili više od 130 kila smeća

Plastika čini više od polovice prikupljenog otpada iz mora pri čemu su najbrojnije plastične vrećice i njihovi komadići

U sklopu Marine Litter Free Dalmatian Island projekta, Sunce je provelo edukacijske radionice na otocima Braču i Korčuli na temu otpada iz mora. Otpad iz mora jedna je od glavnih prijetnji našemu moru i obali. O tome svjedoči količina otpada koju su njihovi timovi za prikupljane podataka o morskom otpadu prikupili tijekom provedenih akcija čišćenja. Na samo nekoliko plaža i uvala prikupili više od 130 kg otpada.

- Bilo bi odlično nakon obavljenih akcija čišćenja usporediti dobivene rezultate na Braču i Korčuli - sugerirala je Ana Marčić, nastavnica povijesti i geografije u Osnovnoj školi.

30 kilograma otpada u sat vremena

U Veloj Luci na otoku Korčuli, udruge Novi otok i Miki Trasi su 26. travnja organizirale akciju čišćenja u uvali Zubaća za sve generacije. Osim što su u hvalevrijednoj akciji sudjelovali učenici sedmih razreda Osnovne škole Vela Luka, pridružilo se i lokalno stanovništvo. Ukupno je prikupljeno nešto više od 30 kilograma.

- Postoje povremena organizirana čišćenja mora, uvala i plaža pred turističku sezonu, ali sve je to nedovoljno. Treba napraviti nešto konkretnije, većina otočana je za uvođenje mjera zabrane ili smanjenja korištenja jednokratne plastike u školama, vrtićima i slično - kažu iz udruga Novi otok i Miki Trasi.

Zahvaljujući Protokolu za monitoring morskog otpada i zajedničkom cilju praćenja stanja onečišćenosti obale, započeli smo s popisivanjem prikupljenog otpada iz mora. Protokol nam je dao uvid u sastav i količinu pa osim spomenutih 30 kilograma, Vela Luka je čišća za 815 komada različitog otpada iz mora. Svaka buduća akcija čišćenja doprinijet će našem trenutnom znanju o stanju onečišćenosti i zalaganju Sunca za čisto more i obalu.

- Iako u školi već sudjelujemo u nizu aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o važnosti brige za okoliš, svjesni smo da sudjelovanje u ovakvim akcijama ima pozitivan učinak na učenike i na cjelokupnu lokalnu zajednicu. Vidimo da učenici uživaju u akcijama, ali i da prepoznaju važnost odvajanja otpada - rekao je Toni Šale, nastavnik biologije i prirode u Osnovnoj školi Vela Luka.

Plastika čini više od polovice prikupljenog otpada iz mora pri čemu su najbrojnije plastične vrećice i komadići istih (33%). Osim toga, zabilježena je značajna količina neidentificiranih komada plastike (29 %) kao i kutija stiropora i pripadajućih komadića (15 %).

98 % prikupljenog otpada je plastika!

Čišćenje i prikupljanje podataka se nastavilo u svibnju na otoku Braču gdje je Sunce u suradnji s Osnovnom školom Pučišća 20. svibnja organiziralo dvije akcije čišćenja u sklopu kojih je prikupljeno više od 100 kilograma otpada iz mora.

- Štapića za uši ima najviše! Nakon što se očisti površina, veliki broj štapića se nalazi ispod - zabrinuto je rekao učenik OŠ Pučišća tijekom akcije čišćenja.

Korištenjem Protokola na jednoj od plaža, utvrdili smo potpuno prevladavanje plastike (98 %) pri čemu su vrećice i komadići istih odnosno omoti slatkiša najbrojniji (45 %). Osim toga, zatekli smo veliki broj štapića za uši kao i štapića od lizalica. Zanimljiva je i količina ribolovnog alata i opreme s obzirom na blizinu uzgajališta.

- Pronašla sam jako puno plastičnih oznaka za ribu na plaži - rekla je učenica nakon prikupljanja otpada na plaži.

Ciljevi ovog projekta podrazumijevaju razvijanje mreže lokalnih inicijativa, udruga i organizacija odnosno institucija s dalmatinskih otoka kroz aktivno uključivanje u proces prikupljanja podataka o morskom otpadu i onečišćenju plastikom, rad na održivom gospodarenju otpadom i provedbu načela smanjenja otpada na otocima kao i jačanje lokalne i nacionalne aktivnosti zagovaranja. Osnovna škola Pučišća na Braču i udruge Novi otok i Miki Trasi u Veloj Luci sada imaju timove za prikupljanje podataka o otpadu iz mora. Nastavljaju borbu s onečišćenjem otpadom kroz kontinuirano čišćenje obale, praćenje sastava i količine i prevenciju onečišćenja s ciljem dodatnog unaprjeđenja kvalitete života lokalne zajednice.

Ne samo da Pučišća i Vela Luka doprinose smanjenju količine otpada iz mora, zajedničkim snagama će ojačati lokalno zagovaranje održivog gospodarenja otpadom i provedbe načela smanjenja otpada na otocima, o čemu ćemo detaljnije pisati u lipnju.

Vaša reakcija na temu