Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Povijesna pobjeda za prirodu u EU: Vijeće za okoliš EU-a konačno usvojilo Zakon o obnovi prirode

Povijesna pobjeda za prirodu u EU: Vijeće za okoliš EU-a konačno usvojilo Zakon o obnovi prirode

Zakon je prošao jedno od najburnijih putovanja u povijesti zakonodavstva EU-a

Danas je, nakon zadnje rasprave praćene velikom neizvjesnošću, Vijeće za okoliš EU-a konačno usvojilo Zakon o obnovi prirode (NRL), označavajući posljednji korak da ovaj dugo očekivani prijedlog konačno postane zakon. Ovaj ishod velika je pobjeda za europsku prirodu, klimatske akcije, građane i budućnost. 

Države članice ispunile su svoje obveze i s većinom od 20 zemalja, koje predstavljaju 66,07% stanovništva, zakon je službeno prihvaćen, zahvaljujući austrijskoj ministrici okoliša Leonore Gewessler koja se u posljednjem trenutku iskazala i promijenila prethodno stajalište Austrije te zaštitila zakon. 

Koalicija #RestoreNature, koju čine BirdLife Europe, ClientEarth, EEB i WWF EU, kaže: 'Današnje glasovanje velika je pobjeda za europsku prirodu i građane koji već dugo pozivaju na hitnu akciju u borbi protiv alarmantnog propadanja prirode. Nakon godina intenzivne kampanje i mnogih uspona i padova, veselimo se što je ovaj zakon sada stvarnost – ovaj će dan ući u povijest kao prekretnica za prirodu i društvo. Sada nam trebaju sve ruke na palubi: države članice moraju pravilno primijeniti ovo zakonodavstvo bez odlaganja u svojim zemljama, u bliskoj suradnji sa svim uključenim dionicima. Na kraju dana, priroda se može oporaviti, za dobrobit naše klime, bioraznolikosti i ljudi!'

Prema prvim informacijama, Nature Restoration Law bi u Hrvatskoj trebao biti implementiran u vidu Uredbe o obnovi prirode.

Zakon je prošao jedno od najburnijih putovanja u povijesti zakonodavstva EU-a. Nakon što je preživio neviđenu i apsurdnu kampanju dezinformiranja, s ciljem uništenja NRL-a u Europskom parlamentu, suočio se s rizikom da bude odbijen na samom zadnjem koraku u Vijeću za okoliš. Na kraju je ipak prevagnula potpora zakonu.

Ovaj ishod dolazi u pravo vrijeme za predstavljanje na nadolazećoj Konferenciji UN-a o biološkoj raznolikosti (CBD COP16) kasnije ove godine, pokazujući da je Europa voljna prednjačiti u rješavanju krize klime i bioraznolikosti ispunjavanjem svojih globalnih obveza. To je također vrlo jasna poruka novom Europskom parlamentu i Komisiji da ne zaborave zadržati bioraznolikost pri vrhu svog dnevnog reda. 

Ovaj rezultat uslijedio je nakon masovne javne mobilizacije. Tijekom proteklih nekoliko godina, više od milijun potpisa i poruka građana, ponovljeni pozivi više od 6000 znanstvenika, više od 100 tvrtki, organizacija mladih i civilnog društva iz brojnih sektora upućeni su u obranu zakona i integriteta Europskog zelenog plana. Kao koalicija #RestoreNature, želimo zahvaliti svima koji su pridonijeli ovom rezultatu i omogućili da se on dogodi.

Vaša reakcija na temu