Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Odgovor EK na pritužbu zbog arsena u Splitu: Hrvatska još nije dostavila podatke za 2022.

Odgovor EK na pritužbu zbog arsena u Splitu: Hrvatska još nije dostavila podatke za 2022.

'Radi li se 'samo' o nemarnom propustu nadležnih ili svjesnom i namjernom zataškavanju rezultata možemo samo pretpostavljati'

Nakon objavljenih nalaza NZJZ kojima se potvrdila srednja godišnja vrijednost otrovnog arsena u zraku kojeg dišemo, Hrvoje Bašić iz HSLS-a je objavio odgovor na pritužbu koju je podnio europskoj komisiji i Povjereniku za okoliš Europske unije zbog nedjelovanja naših institucija po pitanju ugroze zdravlja građana i višemjesečnog onečišćenja zraka.

'Ako zanemarimo klasični birokratski stil pisanja, važno je izdvojiti tri ključne stvari iz odgovora EK, važne za utvrđivanje odgovornosti:

1. da je nadzor i osiguravanje ispravne primjene te usklađenosti s EU zakonodavstvom, kao i ciljnom vrijednošću za arsen, prvenstveno u nadležnosti nacionalnih nadležnih tijela!

2. da se temeljem posljednje klasifikacije zona prijavljene od strane Hrvatske - za godinu 2021., zona kvalitete zraka HR00ST (kojoj pripada Split) klasificira kao ispod niže granice procjene kada je riječ o arsenu. Slučajno?

3. I najbitnije; podaci za 2022. godinu, koji su trebali biti dostavljeni Komisiji do 30. rujna 2023., još uvijek nisu prijavljeni Komisiji od strane hrvatskih izvjestiteljskih tijela! Zašto nisu?

Radi li se 'samo' o nemarnom propustu nadležnih ili svjesnom i namjernom zataškavanju rezultata možemo samo pretpostavljati, ali jedno je sigurno - netko za ovo mora odgovarati! Zato dok se većina političkih aktera, od lokalne do nacionalne razine bavi trivijalnim stvarima, apeliram još jednom na sve njih na hitno rješavanje gorućeg problema Splita i zaštitu zdravlja svih nas koji tu dišemo!', zaključio je Bašić.

Vaša reakcija na temu