Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Održan Dan energetske održivosti Šibensko-kninske županije

Održan Dan energetske održivosti Šibensko-kninske županije

'Oboji vjetar'

U organizaciji Šibensko-kninske županije i Tehničke škole Šibenik održan je danas Dan energetske održivosti Šibensko-kninske županije.

Program obilježavanja započeo je izložbom likovnih radova s natječaja 'Oboji vjetar' učenika nižih razreda osnovnih škola Šibensko-kninske županije. S ciljem osvještavanja i podizanja svijesti o vrijednosti i značaju energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije kod djece, učenici nižih razreda osnovnih škola imali su likovni zadatak izraditi zmaja od papira. Svi radovi bili su sjajni, a djeca su za njih dobila prigodne poklone te priznanja koja im je uručio župan dr. sc. Marko Jelić. Zmajevi od papira izloženi su u predvorju zgrade Šibensko-kninske županije.

U nastavku Dana u Tehničkoj školi u Šibeniku održan je program u kojem je sudjelovalo Društvo inovatora 'Faust Vrančić' Šibenik, te učenici Tehničke, Industrijsko-obrtničke te Srednje strukovne škole Šibenik, partnera na ovom projektu, koji su održali zanimljive prezentacije na temu obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša. 

Prisutne je uvodno pozdravio ravnatelj Tehničke škole Josip Belamarić koji je istaknuo kako njihova škola teži energetskoj neovisnosti i u tom cilju provodi i planira projekte pretvaranja energije sunca u električnu energiju te zahvalio  županu i Šibensko-kninskoj županiji na podršci.

Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost održali su prezentaciju o mogućnostima sufinanciranja energetski učinkovitih projekata te predstavili javni poziv za sufinanciranje mjera prilagodbe klimatskim promjenama.

Župan Šibensko-kninske županije dr. sc. Marko Jelić  predstavio je Akcijski plan energetske učinkovitosti Šibensko-kninske županije 2022-2024. 

'Ukupna vrijednost projekata koji se planiraju provesti ovim trogodišnjim planom iznosi 34.326.854,19 kn., i to kroz 19 mjera kojima će Šibensko-kninska županija provoditi aktivnu politiku povećanja energetske učinkovitosti. 15 mjera se odnosi na mjere energetske učinkovitosti u zgradarstvu kojim se nastoji poboljšati energetska učinkovitost zgrada smanjenjem toplinskih gubitaka što će rezultirati uštedama u potrošnji energenta, smanjivanjem režijskih troškova, dovesti do poboljšanja uvjeta za rad i učenje te do smanjenja emisija stakleničkih plinova. N

avedene mjere odnose se na izradu projektno-tehničke dokumentacije, odnosno energetsku obnovu: Osnovne škole Skradin; Osnovne škole Vodice; Doma za starije i nemoćne Knin; Osnovne škole Primošten; Osnovne škole Jakova Gotovca Unešić; Srednje škole Lovre Montija Knin; Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog, Drniš; Doma zdravlja Knin; Tehničke škole Šibenik; Razvojne agencije Šibensko-kninske županije i Razvojno inovacijskog centra AluTech. Upravo je završen projekt Sanacije krovišta sportske dvorane i postavljanje LED rasvjete u SŠ Lovre Montija, vrijedan preko 3.3 milijuna kuna te projekt 'Šibensko-kninska Organizacija za Lokalne Izvore Čiste Energije' koji je u provedbi, a u čijoj je pripremi sudjelovala Razvojna agencija Šibensko-kninske županije. 

Nositelj projekta je Tehnička škola Šibenik, dok su partneri: OŠ Domovinske zahvalnosti, OŠ dr. Franje Tuđmana, SŠ Lovre Montija i Cvjetni dom Šibenik. Projekt vrijedan gotovo 2.200.000,00 kuna, financira se iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, a kroz njega će se instalirati pet integriranih fotonaponskih elektrana te provesti niz informativnih aktivnosti. 

Uz navedeno, Akcijskim planom predviđaju se mjere u prometu koje obuhvaćaju aktivno provođenje treninga eko vožnje te ostale mjere koje se odnose na provedbu više edukativnih radionica na temu energetske učinkovitosti za zaposlenike Šibensko-kninske županije i djelatnike ustanova kojima je Županija osnivač te provođenje Energetskih dana Šibensko-kninske županije u cilju podizanja razine svijesti o važnosti smanjenja potrošnje energije', kazao je župan Šibensko-kninske županije dr. sc. Marko Jelić  te naglasio kako Županija u pripremi svojih projekata stavlja naglasak na potrebu prilagodbe klimatskim promjenama.

Vaša reakcija na temu