Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Proizvođači heroina najbolji u korištenju obnovljivih izvora energije!

Proizvođači heroina najbolji u korištenju obnovljivih izvora energije!

Od 2012. do danas procjenjuje se da je godišnja količina proizvedenog opijuma na afganistanskim farmama porasla na nevjerojatnih 5000 tona

Od 2012. do danas procjenjuje se da je godišnja količina proizvedenog opijuma na afganistanskim farmama porasla na nevjerojatnih 5000 tona.

Sunce je besplatan i gotovo neiscrpan izvor energije koji nam je dostupan u neograničenim količinama i bez štetnih utjecaja na klimu. Afganistan je jedna od zemalja koja sunčevu energiju sve više koristi u poljoprivredi. Ipak, to ne znači da je riječ o pozitivnom primjeru, piše BBC, prenosi RTL.

Tržište koje se koristi solarnom energijom možda je najočitiji primjer kapitalizma u svijetu: proizvodnja opijumskog maka iz kojeg se, među ostalim, dobiva heroin.

Farma od čak 344.000 hektara u srcu doline rijeke Helmand, najopasnije regije u Afganistanu u kojoj se proizvodi 42 posto ukupne svjetske proizvodnje opijuma. Sunčeva energija izravno se koristi za pogon crpki koje natapaju polja opijumskog maka od kojeg se proizvodi heroin.

Prema podacima Ureda Ujedinjenih naroda za drogu i kriminal, gotovo 80 posto opijuma, odnosno otprilike dvije trećine svjetske potražnje, proizvodi se u jugozapadnom Afganistanu, posebice u dolini Helmand. 

Richard Brittan, bivši vojnik i vlasnik kompanije Alcis koja se specijalizirala za satelitsku analizu okoline, objašnjava kako je proces implementacije solarnih ploča zapravo vrlo jednostavan.

'To je način na koji oni u posljednje vrijeme uzgajaju opijumski mak. Prvo je potrebno izbušiti otprilike 100 metara dubok bunar, u njega postavljaju električnu crpku te je spajaju na solarne ploče i tako natapaju polja maka', kaže Brittan i ističe da se prva takva farma u Afganistanu pojavila 2013. godine.

Korištenjem solarne tehnologije smanjili su troškove proizvodnje, što je omogućilo poljoprivrednicima povećanje profita, a broj postavljenih ploča udvostručuje se svake godine.

Vaša reakcija na temu