Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: press / EPP Sokol u EU parlamentu: 'Moramo očuvati postojeće nuklearne kapacitete i uložiti u gradnju novih elektrana'

Sokol u EU parlamentu: 'Moramo očuvati postojeće nuklearne kapacitete i uložiti u gradnju novih elektrana'

'Promovirajmo zdravi razum, a ne iracionalne, štetne i opasne ideologije'

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja se održava u Strasbourgu zastupnici su raspravljali o stanju energetske unije. Hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol istaknuo je da Europska unija treba i dalje raditi na diverzifikaciji dobavnih pravaca te ulagati u gradnju infrastrukture i interkonekcija među državama članicama. 

Govoreći o nuklearnoj energiji, Sokol je rekao i da u Europi treba očuvati postojeće nuklearne kapacitete i uložiti u gradnju novih elektrana.

'U ovom mandatu Europska komisija pokušala je balansirati između postizanja energetske sigurnosti i često iracionalnih, a i štetnih, ekstremnih zelenih politika. Udio ruskog plina u uvozu u EU smanjio se s 45% u 2021. na 18% u lipnju 2024., a energija iz vjetra postala je drugi najveći izvor električne energije u EU-u, odmah iza nuklearne. Ipak, kako se to ispravno primjećuje i u Draghijevom izvješću, europska poduzeća i dalje plaćaju višestruku cijenu energenata u odnosu na poduzeća u SAD-u, što je dugoročno neodrživo i predstavlja najvažnije sigurnosno pitanje u Europi danas.

Zato trebamo i dalje raditi na diverzifikaciji dobavnih pravaca te ulagati u gradnju infrastrukture i interkonekcija među državama članicama. Moramo očuvati postojeće nuklearne kapacitete i uložiti u gradnju novih elektrana. Nuklearna energija neutralna je u smislu emisija Co2 i mora bio dio energetskog mixa Europske unije. Zatvaranje nuklearne centrale danas, u situaciji energetske nesigurnosti, apsolutno je suluda i samoubilačka politika i to je nešto što nikako ne bismo smjeli raditi u Europi. Na svjetskom tržištu samo zajedničkim nastupanjem možemo ojačati našu pregovaračku poziciju i postići konkurentnije cijene za potrošače i poduzeća. 

U konačnici, želim istaknuti da se sada vidi koliko je ispravna bila odluka hrvatske Vlade o gradnji LNG terminala na Krku, usprkos protivljenju oporbe, čime je Hrvatska postala regionalno energetsko čvorište. Radi se o primjeru dobre prakse koji i drugi trebaju slijediti. Samo zajedničko europsko nastupanje, razumne politike i miks različitih izvora energije mogu spasiti Europu od katastrofe. Zato, promovirajmo zdravi razum, a ne iracionalne, štetne i opasne ideologije', kazao je Sokol.

Vaša reakcija na temu