Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot YouTube Svjetski fuzijski skup u Zagrebu

Svjetski fuzijski skup u Zagrebu

Prilike za mlade i primjena u fokusu

Dvodnevni skup, Third DONES Users Workshop, prestižno događanje u srcu jednog od najvažnijih međunarodnih fuzijskih projekata - DONES - DEMO Oriented Neutron Source, od 1. do 2. listopada, u Zagreb dovodi međunardone fuzijske stručnjake i inženjere s ciljem pozicioniranja projekta DONES kao ključnog središta za široku primjenu fuzijskih tehnologija u znanosti i industriji, od biomedicine do robotike.

Projekt DONES i eksperimentalno postrojenje IFMIF-DONES jedinstveno je u svijetu, a uz hrvatsku pomoć bit će sagrađeno u Granadi. Ovao postrojenje osim što je jedno od ključnih europskih znanstveno-tehnoloških čvorišta, izuzetna je prila za znanstvenu karijeru mladim znanstvenicima iz Hrvatske i ostalih članica EU-a.

Skup će otvoriti veleposlanik Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Juan González-Barba, Zrinka Ujević, voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, dr. sc. Ángel Ibarra Sánchez, Direktor IFMIF-DONES konzorcija, dr. sc. David M. Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, te dr. sc. Tonči Tadić, s IRB-a, voditelj hrvatskih fuzijskih aktivnosti te koordinator projektnog tima DONES.HR. Predviđena su i pozdravna obraćanja ministra znanosti, obrazovanja i mladih prof. dr. sc. Radovana Fuchsa te ministra regionalnog razvoja i forndova EU Šime Erlića.

Projekt DONES najveći je europski pothvat u području energije fuzije, ključan za razvoj budućih fuzijskih elektrana, u kojem Hrvatska, zajedno sa Španjolskom, ima ključnu ulogu. Na inicijativu Hrvatske i Španjolske, DONES je 2018. godine proglašen znanstvenom infrastrukturom od strateške važnosti za EU u okviru Europskog strateškog foruma za istraživačke infrastrukture (ESFRI). Time projekt dobiva prednost u financiranju iz europskih i nacionalnih sredstava, ali se i obvezuje organizirati vlastitu Mrežu Korisnika na razini EU.  Fuzijska istraživanja u Hrvatskoj, te sudjelovanje Hrvatske u projektu DONES, koordinira IRB pod vodstvom dr. sc. Tončija Tadića, u sklopu Konzorcija DONES.HR uz svoje partnere: Institut za fiziku, Prirodoslovno-matematički fakultet, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Metalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu.

Ovaj skup predstavlja ključnu platformu za umrežavanje i suradnju vodećih međunarodnih stručnjaka u Mreži Korisnika projekta DONES, promovirajući inovacije i tehnološki napredak u primjeni fuzijskih tehnologija.

Tijekom skupa će se razrađivati početni planovi za eksperimentalni program DONES, temeljen na stvarnim potrebama korisnika iz područja istraživanja fuzije, ali i iz različitih znanstvenih područja izvan fuzije. Ovo događanje ključno je za pozicioniranje projekta DONES kao središta za široku primjenu fuzijskih tehnologija, uključujući područja poput biomedicine, proizvodnje izotopa za PET-CT, nuklearne fizike, fizike materijala, astrofizike, te drugih industrijskih primjena – poput industrijske neutronske tomografije, rukovanja tekućim metalima, naprednim robotskim sustavima i senzorima itd.

Vaša reakcija na temu