Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović ZNAČAJNA MODERNIZACIJA Završen projekt investicija u energetsku učinkovitost Cemexovog pogona Sv. Juraj

ZNAČAJNA MODERNIZACIJA Završen projekt investicija u energetsku učinkovitost Cemexovog pogona Sv. Juraj

'Smanjili smo svoj ugljični otisak za više od 1000 tona CO2'

Cemex Hrvatska predstavio je rezultate dvogodišnjeg investicijskog projekta pod nazivom 'Povećanje energetske učinkovitosti i korištenje OIE u sustavu otprašivanja linije za proizvodnju klinkera u pogonu Sv. Juraj'. Projekt je vrijedan 2,6 milijuna eura - 1,3 milijuna eura, odnosno 50 posto, financirano je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sam je projekt uključio čitav niz poboljšanja duž cijelog tehnološkog procesa, počevši od pripreme sirovine u rudniku, te postavljanje nove LED rasvjete, zamjenu vreća na filter postrojenjima, rekonstrukciju cjevnog razvoda sustava otprašivanja, ugradnju frekventnih pretvarača na ventilatorima te ugradnju modernih sustava daljinskog očitanja potrošnje energenata kao i nadogradnju cjelokupnog sustava upravljanja i izvještavanja.

'Provedbom projekta uvedene su mjere energetske učinkovitosti koje su omogućile značajnu modernizaciju pogona Sv. Juraj. Njegovom realizacijom smanjena je energija utrošena za proces proizvodnje klinkera od 4 GWh/g, usto se dio energije proizvodi u vlastitoj sunčanoj elektrani od 1 GWh/g. Prema emisijskom faktoru proizvodnje električne energije za Republiku Hrvatsku, ovim smo aktivnostima smanjili svoj ugljični otisak za preko 1000 tona CO2', naglasio je Marijan Zekić, voditelj projekata i osiguranja kvalitete u Cemexu Hrvatska.

Stavljajući projekt u kontekst ostvarivanja ambicioznih klimatskih ciljeva, predsjednik Uprave Cemexa Hrvatska Alen Voloder naglasio je kako su smanjenje potrošnje energije u proizvodnji te snažnije korištenje obnovljivih izvora energije jedan od ključnih ciljeva Cemexovog klimatskog programa 'Budućnost na djelu'. 

'Stoga smo prije nekoliko godina pokrenuli veliki investicijski ciklus u kojem je ovaj projekt samo jedan dio. Slijede nam i rekonstrukcija peći u tvornici Sv. Juraj te rekonstrukcija naše zagrebačke betonare u Klari, ugradnja fotonaponskih sustava na krovovima u našim pogonima i terminalima te projekt korištenja otpadne topline za proizvodnju električne energije. Sredstva Modernizacijskog fonda EU-a, na osnovu preliminarnih rezultata, odobrena su i za nove projekte koji će nam omogućiti da postavimo sunčane elektrane na gotovo sve naše krovove u iduće dvije godine', naveo je. 

Predstavljanju projekta prisustvovali su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti - zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, pročelnik UO za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije Anđelko Katavić, predstavnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Iva Buchwald te predstavnici lokalnih samouprava i gospodarskih udruženja.

Eurozastupnica Zovko uputila je posebne čestitke Upravi Cemexa, pri čemu je naznačila važnost projekata poput ovoga jer, kako je kazala, industrija nikad ne smije ići na štetu zdravlja građana pa ni turizma kao važne gospodarske grane. Ukazala je i na važnost očuvanja postojećih i otvaranja novih radnih mjesta koje industrija pruža, ističući da će se kao potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u svom parlamentarnom radu nastaviti zalagati za jačanje kompetitivnosti europske i hrvatske industrije u današnjem globalnom, kompetitivnom svijetu, u skladu s interesima hrvatskih građana.

'S obzirom na to da je u programskom razdoblju EU 2021.-2027. strateška politika RH pametna, zelena, povezana, solidarna i integrirana Hrvatska s naglaskom na digitalni razvoj, OIE i konkurentnu proizvodnju, čestitam Cemexu na ovom projektu sufinanciranom iz EU fondova koji doprinosi upravo tome. U Splitsko-dalmatinskoj županiji već duže od 10 godina provodimo programe sustavnog gospodarenja energijom te smo pripremili planove razvoja širokopojasnog pristupa i poticanja poduzetništva za cijelu županiju, paralelno s EU i drugim projektima koji su uvijek imali za cilj povećanje korištenja energije iz obnovljivih izvora, čisto i konkurentno gospodarstvo te novo zapošljavanje', naglasio je pročelnik UO za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije Anđelko Katavić. 

Zaključeni projekt energetske učinkovitosti u pogonu Sv. Juraj nije prvi takav sufinanciran europskim sredstvima. U 2019. godini završen je projekt povećanja energetske učinkovitosti ovog pogona vrijedan 2,2 milijuna kuna, od čega je gotovo milijun kuna sufinancirano sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Globalni cilj Cemexovog klimatskog programa 'Budućnost na djelu' jest postati kompanija s neto nultom stopom emisija CO2 do 2050. Sve aktivnosti koje se provode usmjerene su na postizanje ciljeva smanjenja emisija koje potvrđuje inicijativa Science Based Targets. Oni uključuju 47 posto manje emisija CO2 po toni cementnog materijala i 35 posto manje sadržaja ugljika u betonu do 2030. kao i postizanje razine korištenja čiste energije od 65 posto udjela u potrošnji električne energije.

Vaša reakcija na temu