Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Evo koji je najnezdraviji način pripreme jaja, a koji najzdraviji

Evo koji je najnezdraviji način pripreme jaja, a koji najzdraviji

Savjeti nutricionista

Bjelanjci su nevjerojatan vegetarijanski izvor bjelančevina, a žumanjci su puni vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B12, selen, kolin i lutein, kaže dijetetičarka Lindsay Wengler.

No kako bi dobili najbolje od jaja, treba pripaziti na koji ih način pripremate. Iako ne postoji pogrešan način pripreme jaja, neke metode nisu toliko zdrave kao druge.

Mnogi dijetetičari i nutricionisti kažu kako je definitivno najnezdraviji način pripreme jaja prženje na puno ulja i na jakoj vatri.

S time se slaže i hrvatska nutricionistica Sandra Marić Bulat, ali upozorava:

'Sirova jaja su najopasnija, sirovi bjelanjak teže se probavlja zbog prisutnog avidina i na taj način su teško probavljiva. Osim toga, velika je mogućnost od trovanja salmonelom. Najbolji izbor pripreme su poširana ili kuhana jaja. Pečenjem unosimo veću količinu nepotrebnih masnoća, ali prilikom pripreme dovoljno je tavu kistom premazati uljem kako bi dobili niskokaloričan obrok. S malo masnoća veća je iskoristivost A, D i E vitamina iz jaja. Svakako treba izbjegavati pripremu pečenih jaja sa slaninom prilikom čega unosimo suvišne masti i sol', rekla je za 24 sata.

'Ako pržite jaja na maslacu, možda ćete poništiti neke zdravstvene blagodati jaja. Jaja su prirodno bogata bjelančevinama i s malo zasićenih masnoća, ali čim smjesi dodate maslac, zasićena masnoća u vašem jelu raste. To je nešto što ne želimo jer je prekomjerna zasićena masnoća u prehrani usko povezana sa srčanim bolestima', ističe dijetetičarka Katherine Basbaum.

'Dijetalne smjernice za Amerikance 2020. – 2025. predlažu da se unos zasićenih masnoća smanji na manje od 10% ukupnih kalorija dnevno. Korištenje zasićenih masti u pripremi jaja dodaje značajne kalorije jelu, kao i nezdravu masnoću koja je povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti', dodaje dijetetičarka Tara Tomaino.

Vaša reakcija na temu