Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Ministrica odbacila tvrdnje kako Ante Gotovina u svojim kavezima uzgaja jeftine tune iz Libije

Ministrica odbacila tvrdnje kako Ante Gotovina u svojim kavezima uzgaja jeftine tune iz Libije

'Riječ je o najreguliranijem ribolovu'

Ministarstvo poljoprivrede bilo što vezano uz ribolov, uzgoj i promet plavoperajne tune ne može napraviti bez Europske komisije (EK) i bez svih država članica, upozorila je ministrica poljoprivrede Marije Vučković te odbacila kao neistinite navode medija da uz njezin blagoslov Ante Gotovina prebacuje u jadranske kaveze jeftinu tunu koju nabavlja u Libiji, prenosi Dnevnik.hr.

'Bilo što vezano uz tunu ne može se bez Europske komisije, riječ je o najreguliranijem ribolovu. Navodi iz medija su u potpunosti neistiniti', istaknula je ministrica poljoprivrede.

'U Hrvatskoj je moguće imati promet, odnosno uzgajati u uzgajalištima veću količinu tune nego što je nacionalna kvota te kako je to dobro za razvoj proizvodnje, vanjsko trgovinsku bilancu i razvoj sektora akvakulture. Međutim, to se odvija po prilično strogim pravilima, a u kontrolu takvog ulova, prometa i uzgoja uključena je uvijek Europska komisija, Europska agencija za kontrolu ribarstva i sve zemlje koje u tome sudjeluju - zemlja u kojoj je tuna izvorno ulovljena, zemlja putem koje se provozi i zemlja u koju se unosi i uzgaja', objasnila je Vučković.

'Hrvatska kod svakog prometa, kod uzgoja, kod stavljanja u kaveze, osim što koristi visoku tehnologiju o svemu komunicira s Komisijom i dokazuje da se cijeli takav promet, osobito stavljanja u kaveze događa u skladu s preporukama Međunarodne komisije za zaštitu plavoperajne atlantske tune', kazala je ministrica i podsjetila da je Hrvatska zbog takvog pristupa nagrađena kao najbolja zemlja Mediterana u korištenju visokih tehnologija posljednjih godina kod kontrole ribarstva.

Vaša reakcija na temu