Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ivana Topić / Portal.hr KAŠTELA Na ovogodišnjoj Reviji čitanja pobjedu odnijela Paula Jureškin

KAŠTELA Na ovogodišnjoj Reviji čitanja pobjedu odnijela Paula Jureškin

Događaj su uveličali glumci Filip Radoš i Branimir Rakić

U sklopu Đardina čitanja, književnog programa koji promovira čitanje, a koji je nastao u suradnji Matice hrvatske - ogranak Kaštela i kaštelanskih osnovnih i srednjih škola, ovog ponedjeljka, 3. lipnja, održana je Revija čitanja u Vitturiju. Čitači, redom učenici kaštelanskih škola, koje je stručno povjerenstvo na prethodnim večerima odabralo, na Reviji čitanja natjecalo se za mjesto pobjednika. Njih ukupno 14 predstavilo je svoje čitalačko umijeće mnogobrojnoj kaštelanskoj publici, a čitali su im i glumci Filip Radoš i Branimir Rakić. Po završetku, publika je birala svog favorita, koji je najvećim brojem glasova odnio pobjedu, javlja Portal.hr.

Programe čitanja kaštelanskih učenika, pratilo je stručno povjerenstvo koje čine profesorice Klara Mitar i Drinka Bedalov, prema čijem prijedlogu su čitači s najboljim izvedbama iz svake škole dobili priliku čitati na Reviji čitanja. Sve ove večeri su, kao što i sam predsjednik ogranka Matice hrvatske u Kaštelima Mili Novak kaže, zamišljene tako da mlade potiču na čitanje:

- I ova današnja Revija čitanja, doprinijet će toj ideji, kako svojim nazivom, metaforički rečeno, Revija čitanja, tako i dodjelom medalja svim sudionicima te dodjelom plakete Maneken čitanja najboljem čitaču ili čitačici po odaberu publike, no najviše će doprinijeti iskustvo koje će kaštelanski učenici steći čitajući s glumcima. Nadam se da će im to iskustvo pobuditi i pojačati zanimanje za knjigu, kazalište i kulturu općenito - poručio je Novak.


Uvodno tekst Trišnja od Živka Skračića pročitao je glumac Branimir Rakić, a na samu manifestaciju osvrnuo se sljedećim riječima:

- S obzirom da sam redatelj najviše me zanimaju domaći autori. Moramo njegovati i gajiti kod djece tu ljubav prema čitanju književnosti, a naročito hrvatske dječje književnosti.

Glumac Filip Radoš također je čitao djeci, i to Besida je besida iz Drugog Libra Marka Uvodića Splićanina te na samom kraju pjesmu Stari kvadri kaštelanski Radojke Đugum.


Za cjelokupnu manifestaciju Filip Radoš je rekao: 

- Sklon sam ovom klasičnom čitanju, ne preko tableta i mobitela, i zato sam se i odazvao. Više puta probam na glas čitati, tako vježbam i osjećam ritam riječi i rečenice, naravno ako je moguće. Mladi danas sve više pričaju u skraćenicama, umjesto da dođu u jedan dobar dijalog u društvu, no moderna civilizacija je donijela svoje, ipak je to nužno zlo. Kada čitam, ja odmah stvaram slike, zato ne čitam brzo, čitam s razumijevanjem, stvaram atmosferu čitanja. Već od najranije dobi se djeci trebaju čitati male priče kako bi se razvijala mašta. Ne čitaju se priče samo da ih se uspava, nego i da im donesemo jednu dobru situaciju i da im iščitamo pravilno čitanje.

Nakon svega pročitanoga, publika je glasovala, a plaketu za Manekena čitanja je odnijela Paula Jureškin iz Osnovne škole kneza Trpimira, no medalje su dobili svi sudionici Revije čitanja, a podijelila im ih je članica stručnog ocjenjivačkog suda profesorica Drinka Bedalov.


Vaša reakcija na temu