Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: TZ Blato OKUSI I MIRISI ZAVIČAJA Dani lumblije u Blatu na Korčuli

OKUSI I MIRISI ZAVIČAJA Dani lumblije u Blatu na Korčuli

Kolač od dizanog tijesta koji svoj osebujan okus duguje posebnoj pažnji i ljubavi koja je potrebna da se dugotrajan proces izrade

Blatski fižuli ustanova u kulturi i Turistička zajednica Općine Blato organiziraju još jedne Dane Lumblije koji će se održati 26. listopada u 18 sati u Gradskom parku u Blatu. Središnje događanje već prepoznatljive otočne gastro manifestacije uključuje degustaciju i prezentaciju lumblije, ali i prezentaciju i degustaciju svih ostalih tradicionalnih blatskih i otočnih proizvoda uz neizostavno predstavljanje autohtonih jela, slastica i proizvođača otoka Korčule, ali i sve jesenje okuse i mirise lumblije, Blata, otoka Korčule i poluotoka Pelješca s posebnim naglaskom na proizvode koji su nositelji posebnih zaštićenih oznaka kvalitete na nacionalnoj razini i EU razini.

'Pored degustacije lumblije, očekuju Vas tradicionalna jela, autohtone i moderne slastice otoka Korčule, žrnovski makaruni, vrhunska blatska i otočna vina, autentični blatski suvenir, tradicijski i ručno rađeni suveniri te ostali tradicijski proizvodi koje vam donose naši izlagači iz Blata, otoka Korčule i poluotoka Pelješca', najavljuju organizatori.

Nezaobilazna je i već gotovo tri desetljeća duga tradicija blagoslova i degustacije lumblija koje donose učenici Srednje škole Ivo Padovan koje će se ovom prilikom održati u nedjelju, 27. listopada s početkom u 10.00 sati.

'Posebna nam je čast i zadovoljstvo predstaviti gastro radionice naših registriranih proizvođača lumblije temeljem EU zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP/PGI), a pored umijeća izrade ove jedinstvene slastice, sudionici ovih vrsnih radionica imat će priliku i degustirati Lumbliju. Prethodna prijava za sve gastro radionice obavezna je u Turističkom uredu u Blatu ili putem naše FB stranice Visit Blato Korčula', dodaju organizatori. 

Tradicionalni kolač lumblija prvi je zaštićeni proizvod na području Dubrovačko-neretvanske županije s posebnom oznakom kvalitete ZOZP (zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla) na nacionalnoj razini, ali posebno se ističe i značenjem koje ova izvorna slastica ima za Blato i otok Korčulu.

Lumblija je kolač od dizanog tijesta koji svoj osebujan okus duguje posebnoj pažnji i ljubavi koja je potrebna da se dugotrajan proces izrade i pečenja dovede do kraja, ali naravno, i posebnim sastojcima koji se počinju pripremati i sakupljati ljeti, pa tako sadržava bademe, orahe, suhice, naranču, limun, brojne začine koji se u pažljivim omjerima dodaju te na poseban način varenik, neizostavni sastojak lumblije, odnosno sirup od mošta vina koji se nekoliko sati lagano kuha dok ne uzavri kako bi se reducirao u tamni slatki sirup.

'Punoću bogate mediteranske arome u lumbliji zasigurno ćete najbolje okusiti onda kad je kušate na otoku Korčuli. Jednom kada probate taj okus, zasigurno ga nikada nećete zaboraviti... Zašto? Zato što tu aromu okusa i mirisa prožima i dašak sjećanja, ali još važnije, trag naših korijena i čvrsta povezanost s našim precima i osobama koje ne želimo zaboraviti, koje su nam posebno drage, koje su daleko od nas ili nažalost više nisu s nama.

Ova tradicionalna slastica nastala je na temelju ekonomskog bogatstva i raznolikog izbora kvalitetnih sirovina na otoku Korčuli. Lumblija kao tradicionalna otočna delicija ukazuje na priču o tradicionalnom načinu življenja, okružju i načinu života te uza svu povijesnu tradiciju koju nosi veže i jednu legendu - ljubavnu priču koja je posjetiteljima jako privlačna. Legenda o lumbliji često je prvi susret s ovom slasticom, osobito za strane posjetitelje i turiste na otoku Korčuli te je i u današnje vrijeme prisutna ta simbolika lumblije kao kolača nezaborava i kolača sjećanja', opisuju organizatori.

Vrijeme kad se lumblija peče, vrijeme je sjećanja na najmilije, početkom studenoga. Time je očuvano njezino početno značenje - sjećanje i veza s voljenom osobom, a danas često znači i vezu s rodnim krajem.

'Gastronomija i autohtoni, tradicionalni kolači dio su povijesti koji povezuje naše otoke i naše iseljeništvo. U tim vremenima velike neimaštine kada su materijalna dobra bila nedostupna za ponijeti jedino što im je preostalo ponijeti u nepoznati daleki svijet bili su okusi, mirisi i uspomene na svoj rodni kraj. Tako je i velik dio njih ponio upravo uspomene na jela koja su ih vraćala u djetinjstvo i na mjesta u kojima su odrasla. Odlazeći, nadali su se boljem životu i da neće zaboraviti mjesto iz kojeg su otišli. Među mnogobrojnim uspomenama i sjećanjima ponijeli su i sjećanje na lumbliju, njen nezaboravan okus i miris', zaključuju organizatori.

Vaša reakcija na temu