Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO Pogledajte aftermovie s ovogodišnjeg xSTatica

VIDEO Pogledajte aftermovie s ovogodišnjeg xSTatica

Dokaz da je urbana kultura Splitu itekako važna

Da se već tradicionalno imamo čemu veselit u Splitu u prvim danima jeseni, već dugi niz godina brine se ekipa iz xSTatica. Početak listopada je tako bio u znaku oplemenjivanja urbanih prostora našeg grada umjetnošću međunarodnih i domaćih graffiti umjetnika, vratolomijama skejtanja, 'bacanja' na basket i plesanja uz hip hop i rock zvukove najjačih izvođača s ovih prostora.

Kiša koja se 'cijedila' s vremena na vrijeme utjecala je na izmjene prvotnih lokacija, ali i dala festivalu poseban 'touch', a sportske i umjetničke aktivnosti festivala proširile su se na Dom mladih i u dvoranu KK Split. Gripama i Domom prošetale su stotine ljudi, velikih, malih, majka, očeva, tinejdžera koji su pred zidovima Koteksa i Doma mogli vidjeti umjetnike na djelu. Pokretač i idejni tvorac xSTatica koji je i pionir graffiti scene u Splitu, Pero Rančić, u street art krugovima poznatiji kao SenkOne, rekao je kako je 11. festival ispunio sva očekivanja.

'Zidovi na Gripama su još jednom oslikani, kao i prostor 'Ulice' u Domu. U Domu je i održana izložba minijaturnog svijeta graffiti umjetnika Kexera iz Zagreba, tako da je uz odličan koncertni i uvijek nabrijani skaterski dio, program bio zaokružen, dok je košarkaška ekipa odigrala turnir u pomoćnoj dvorani KK Split', rekao je Pero i napomenuo: 'Pravu i pozitivnu pomutnju izazvao je i naš 'limited edition' festivalski sprej kojeg smo napravili u suradnji s našim dugogodišnjim partnerima i sponzorima Loop Cans iz Italije (proizvođači sprejeva i opreme za graffiti umjetnike), a za koju je ilustraciju napravio slovenski graffiti umjetnik Azram. Naravno da sve ovo ne bilo moguće bez Grada Splita, gradske tvrtke Žnjan d.o.o., Loop Colors, ST-Bara,  a najviše bez svih onih koji svake godine sudjeluju u xSTatic festivalu i čine xSTatic upravo onakvim kakav on jest - međunarodni festival graffiti umjetnosti i ekstremnih sportova'.

Skateri su imali priliku pokazati svoje trikove publici koje dio nije bio svjestan koliko je ta vještina, a od Tokija 2021. i olimpijska disciplina, zahtjevan sport, a najbolji su bili i nagrađeni novčanim iznosima i ovacijama prisutnih. Darko Ivanovski, predsjednik Skate kluba Kolo i osoba zadužena za skate conteste na xSTataticu, otkrio nam je kako su povratne informacije od publike ove godine bile izrazito pozitivne.

'Skate natjecanje u sklopu xSTatic festivala već dugi niz godina okuplja najbolje skejtere iz regije te im se svake godine pridruži još poneko novo ime. Ovogodišnje izdanje je bilo obogaćeno skate radionicom i natjecanjem za najmlađe čime smo uspjeli privući publiku svih dobnih skupina. Dvodnevni program bio jako dobro posjećen, prvi dan smo proveli pilot projekt natjecanja u najvišim skokovima u četiri kategorije od kojih je u jednoj pobijedio Antonio Bagarić (Zagreb), a u ostale tri kategorije je bio najbolji David Mihalfy (Mađarska). Steet course natjecanje se održalo u dvije kategorije, a pobjednik u kategoriji do 14 godina bio je član Skate kluba Kolo, Nikola Mladineo, dok je najbolji vozač među odraslima po ocjeni tročlanog sudačkog žirija bio Bruno Vranić iz Sunshine crewa', rekao nam je Darko.

Basket contest održan je u suradnji s UniSport Split u pomoćnoj dvorani KK Splita u subotu. Pobijedila je ekipa Marjan, drugo mjesto su osvojili basketaši iz ekipe Orca, a treće Tvornica snage.

Što se tiče glazbenog programa, svi koncerti su se prebacili u klub Kocka, a na pozornici su se kroz 2 dana izmijenili M.O.R.T., Marčelo, Frenkie, Stillness, Krešo i Žuvi, HRAM, Bepo Bagulin i Podrumatik. Za neke od njih zna cijela regija, a drugi su tek počeli svoj put uspinjanja glazbenom scenom. Upravo ta kombinacija je dobro poznata praksa xSTatic-a, pružanje prilike manje zastupljenim pripadnicima urbane kulture da zasjaju. U afterima su nastupali DJ Odie, DJ Phat Phillie, Tibor, Bobsi, Hopo i dvije predstavnice She Raps projekta, prvog međunarodnog inkubatora za osnaživanje i profesionalizaciju reperica, Daria i Ramona.

Zadnji večer after programa na open micu priliku da pokažu 'skillove' su iskoristili i oni hrabriji na licu mjesta. Aleksandar 'Saša' Antić, glavni čovjek za glazbu na xSTaticu, kazao nam je kako još uvijek zadovoljno sabire dojmove.

'Sretan sam kao prvo što smo svi živi i zdravi. Glazbeni program je išao po planu, reakcije publike sjajne, raspoloženi izvođači, vanserijski nastupi, ukratko - okupljanje i druženje u pravom festivalskom smislu, inspirativno i ispunjavajuće. Nažalost smo zbog kiše morali koncerte prebaciti u Kocku, pa smo izgubili taj ulični moment festivala otvorenog za građane, ali smo imali sjajan klupski doživljaj. Veliko hvala ekipi iz Kocke, opet se pokazalo da je Kocka jedan od najboljih klubova u regiji, i hvala gradu šta je prepoznao xSTatic kao festival koji treba njegovati', zaključio je Saša.


Vaša reakcija na temu