Clafoutis od trešanja izvrsna je tipična francuska slastica koja se može jesti i za doručak i kao desert poslije jela.
Mlijeko, jaja, brašno i šećer: tijesto za clafoutis podsjeća na ono za palačinke, ali s dodatkom ovih malih sočnih bisera potpuno uronjenih u kremu.
Najpoznatija verzija je s trešnjama, ali može se pripremati sa svim sezonskim voćem: od jagoda i bobičastog voća općenito, do breskvi i šljiva, piše Novi list.
Sastojci
3 jaja
125 g punomasnog jogurta
70 g brašna
500 g trešanja bez koštica
90 g šećera
nekoliko kapi ekstrakta vanilije
suncokretovo ulje za podmazivanje posude
Priprema
Miksajte cijela jaja sa šećerom dok ne dobijete jako nabubrenu i bistru smjesu koja je dvostruko veća od početnog volumena.
Dodajte jogurt i nekoliko kapi arome vanilije. Lagano izmiješajte ručnom pjenjačom.
Pažljivo prosijte brašno i nježno ga dodajte lopaticom ili drvenom kuhačom, pokušavajući ne rastaviti smjesu, praveći pokrete odozgo prema dolje.
Kalup ili posudu za pečenje promjera oko 22-26 cm obložite papirom za pečenje i premažite s vrlo malo ulja.
Na dno staviti očišćene trešnje, pa ih prekriti smjesom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° oko 35 minuta ili dok clafoutis ne porumeni na površini.