Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Katharina Klinski from Pixabay RECEPT Clafoutis od trešanja

RECEPT Clafoutis od trešanja

Nježan francuski desert

Clafoutis od trešanja izvrsna je tipična francuska slastica koja se može jesti i za doručak i kao desert poslije jela.

Mlijeko, jaja, brašno i šećer: tijesto za clafoutis podsjeća na ono za palačinke, ali s dodatkom ovih malih sočnih bisera potpuno uronjenih u kremu.

Najpoznatija verzija je s trešnjama, ali može se pripremati sa svim sezonskim voćem: od jagoda i bobičastog voća općenito, do breskvi i šljiva, piše Novi list.

Sastojci

3 jaja

125 g punomasnog jogurta

70 g brašna

500 g trešanja bez koštica

90 g šećera

nekoliko kapi ekstrakta vanilije

suncokretovo ulje za podmazivanje posude

Priprema

Miksajte cijela jaja sa šećerom dok ne dobijete jako nabubrenu i bistru smjesu koja je dvostruko veća od početnog volumena.

Dodajte jogurt i nekoliko kapi arome vanilije. Lagano izmiješajte ručnom pjenjačom.

Pažljivo prosijte brašno i nježno ga dodajte lopaticom ili drvenom kuhačom, pokušavajući ne rastaviti smjesu, praveći pokrete odozgo prema dolje.

Kalup ili posudu za pečenje promjera oko 22-26 cm obložite papirom za pečenje i premažite s vrlo malo ulja.

Na dno staviti očišćene trešnje, pa ih prekriti smjesom.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° oko 35 minuta ili dok clafoutis ne porumeni na površini.

Vaša reakcija na temu