Postoji li slatka focaccia? O da! Iako najčešće pripremamo slanu focacciu s raznim dodacima poput češnjaka, ružmarina, mini rajčica, maslina, luka... itekako nas mami i slatka focaccia s dodatkom raznog voća.
Naravno, uz borovnice u ovom se receptu može koristiti i drugo voće, ovisno o sezoni - grožđe, ribizli, maline, jagode, trešnje, višnje..., no srećom borovnice možemo nabaviti u supermarketima tijekom cijele godine. Ili pak možemo, kad su borovnice u sezoni (najviše ih ima u lipnju), napraviti obilnu zalihu kompota od borovnica i čuvati ga za prigode kad nam se jede ova slatka focaccia s borovnicama, piše Miss Gastro.
Tijesto
Sastojci
Glatko brašno 750 g
Sol 1 prstohvat
Šećer 12 g
Instant kvasac 2 kom
Voda 540 g
Kompot od borovnica:
Sastojci
Borovnice 3 šalica
Sok od limuna 1 kom
Voda 1 žlica
Šećer 0,75 šalica
Ekstrakt vanilije 1 žličica
Gustin (Kukuruzni Škrob) 1 žlica
Voda 1,50 žlica
Crumble
Sastojci
Brašno 0,66 šalica
Šećer 0,66 šalica
Maslac 0,25 šalica
Glazura
Sastojci
Šećer u prahu 1 šalica
Limunova korica 1 kom
Sok od limuna 2 žlica
Postupak
Prvo napravi kompot od borovnica tako da pomiješaš borovnice, limunov sok, vodu, vaniliju i šećer u tavi, te kuhaš na srednje jakoj vatri 5 minuta dok borovnice ne puste svoj sok i smjesa ne počne kipjeti. Pomiješaj kukuruzni škrob i vodu, zatim ih ulij u smjesu od borovnica i kuhaj još nekoliko minuta dok se ne zgusne. Makni s vatre i ostavi da se ohladi.
Za tijesto, pomiješaj sve sastojke u mikseru (ili ručno u zdjeli) i mijesi oko 5-10 minuta dok tijesto ne postane glatko i povezano. Koristise mlaka, odnosno topla voda.
Ne moraš aktivirati instant kvasac, ali ako koristiš neki drugi kvasac, prvo ga aktiviraj u toploj vodi dok ne postane pjenast (oko 5 minuta) prije nego što pomiješaš suhe sastojke.
Rastopi 3 žlice maslaca i ulij ih na dno lima za pečenje. Prelij otprilike šalicu ohlađenog kompota od borovnica preko tijesta i ravnomjerno ga rasporedi. Zatim presavij tijesto s jednog kraja prema sredini, pa onda drugu stranu preklopi preko prve (kao pismo). Premjesti tijesto u lim za pečenje, zatim ga pokrij plastičnom folijom i ostavi da odstoji i diže se oko 40 minuta.
Dok se tijesto diže ugrij pećnicu na 200 stupnjeva.
Jednom kad se tijesto diglo, lagano naulji prste suncokretovim uljem i masiraj tijesto tako da prstima praviše rupice u tijestu (pogledaj video!).
Nakon toga premaži vrh focaccie ostatkom kompota.
Napravi crumble: Pomiješaj sve sastojke za crumble tako da spojiš šećer i brašno, zatim dodaj rastopljeni maslac i miješaj rukama ili vilicom dok ne dobiješ mrvičastu konzistenciju. Ako nije dovoljno mrvičasto, dodaj još malo maslaca. Pospi mrvice po vrhu focaccie, a zatim peci 25-35 minuta ili dok rubovi ne postanu lijepo zlatni.
Napravi glazuru tako da pomiješaš sve sastojke, dok ne dobiješ željenu konzistenciju, pa je preliješ po focacci i uživaš!