Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Rene Bakalović: Kad god sam u blizini Trogira, svratim pojesti kod chefa Alena
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Rene Bakalović: Kad god sam u blizini Trogira, svratim pojesti kod chefa Alena

Poznati gastronomad u restoranu Pašike

Trogir je privukao UNESCO da ga uvrsti na listu povlaštenih destinacija i turističkih atrakcija prvoga reda. Stara je gradska jezgra načičkana ugostiteljskim objektima, ali koliko ih ima koji odražavaju strast poduzetnika, želju da ponuda bude na razini veličanstvenog graditeljskog nasljeđa? Uostalom, i gastronomsko nasljeđe Dalmacije upravo je mitskih dimenzija. Sam je imperator Dioklecijan glasio za svojevrsnog foodieja antike. Potom je velika talijanska kuhinja novoga doba proglašavala Dalmaciju 'vrhunskom talijanskom kulinarskom regijom'. Danas ovo talijansko svojatanje Dalmacije nema više zlokoban prizvuk. Naprotiv, moglo bi biti izvrsna promotivna prigoda. Zaista, dalmatinski brudeti i pašticade iznikli iz ovih zasada često dosežu, a ponekad i nadmašuju svoja venecijanska, tršćanska ili toskanskanska izvorišta.


Heritage hotel Pašike u staroj jezgri Trogira želi u hotelski restoran privući zahtjevne goste kojima je vrhunska gastronomska ponuda važan motiv pri odabiru destinacije. Nije lak zadatak, grad u kojem se nalaze, svoj tradiciji uprkos, tek treba izgraditi moderni šmekerski status. Nije to prepalo novi vlasnički tim ni chefa restorana Alena Štefanca. Zamisao obnavljanja velikog nasljeđa u novome ruhu uz promicanje lokalnih namirnica intrigantna je tema ne samo za mudrovanje. 

Kušamo izvrsno dorađene zamisli, panuozzo sendvič, pizzu napoletanu, izvedenicu gulaša od hobotnice sa suhomesnatim 'začinima'.... Rađaju se nove ideje, kako bi bilo kušati rimsku divotu zgodnog imena, saltimbocca alla romana (od 'salti in bocca', skoči u usta) u trogirskom izdanju, na primjer.

Kuhinja chefa Alena uz svakodnevno kuhanje sada je i radionica u kojoj se iskušavaju novi stari i stari novi recepti, a svakako bih istaknuo napoletanu, panuozzo i hobotnicu na gulaš. Zamisao u hodu poprima marketinško obličje, pozivnicu 'foodie, tu smo!', a ja kad god sam u blizini, znam da trebam svratiti pojesti kod chefa Alena...

Vaša reakcija na temu