Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash POVIJESNI TRENUTAK Prva civilna posada lansirana u svemir

POVIJESNI TRENUTAK Prva civilna posada lansirana u svemir

'Inspirirat će mlade ljude za znanost'

Četvero svemirskih turista noćas je ispisalo povijest. Odletjeli su u orbitu u raketnom brodu Elona Muska, ali bez profesionalnih astronauta.

Milijarder, liječnica koja je preboljela rak, geolog i dobitnik na lutriji - članovi su prve civilne posade lansirane u svemir. Što ovo putovanje znači za budućnost?

SpaceX krenuo je iz svemirskog centra Kennedy na Floridi pravo u orbitu.

Na letu bez astronauta, ali s iskusnim pilotom, američkim milijarderom Jared Isaacman krenula je ekipa koja se nije poznavala do prije pola godine.

Sve oči bile su uprte u nebo nedaleko od svemirskog centra. Prizor za pamćenje.

- Zanimljivo je vidjeti četiri različite osobe iz različitih sfera života koje su spojili u ovu jednu misiju - kaže Cary DeMille iz SAD-a, prenosi RTL.

U jednom trenutku let je bio i dio televizijskog prijenosa nogometne utakmice u Orlandu.

Misija ima i humanitarni karakter - pomoći bolnici u kojoj radi jedna od putnica. Cilj je prikupiti 100 milijuna dolara.

- Inspirat će mlade ljude za znanost i inspirirati sve da nikada ne klonu duhom - kaže astronom Ante Radović.

Kaže i da je ovo prvi put u posljednjih 12 godina da ljudi lete na visini većoj od 500 km.

- Zadnji put su bili tako visoko kad su astronauti pomoću space shuttlea servisirali Hubble svemirski teleskop. Svemirska postaja leti na 420 km, a oni će letjeti do 585 kilometara - navodi Radonić.

- Trest ću se od uzbuđenja. Nema straha oko toga što se može dogoditi, ali bit će to pravi show - kaže svemirski putnik Christopher Sembroski.

Svemirska misija nije sigurna kao što su danas letovi putničkih aviona, ali sve je automatizirano.

- U svakom slučaju, da dođe do nezgode, do neke nepravilnosti - svi su oni prošli određene simulacije kako se ponašati u nepredviđenih situacijama - tvrdi Radonić.

Misija je najnoviji korak ka privatnim putovanjima u svemir, koja tvrtke poput Space X jednoga dana žele omogućiti - svima.

Spuštanje povijesnog četverca očekuje se u nedjelju oko 1 ujutro. 

Vaša reakcija na temu