Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash ZA POČETNIKE Šest ključnih savjeta za putovanje

ZA POČETNIKE Šest ključnih savjeta za putovanje

Nemojte preskočiti upoznavanje s lokalnim stanovništvom

Granice se diljem svijeta polako otvaraju, što znači da mnogi kreću na putovanja. Za one koji će otputovati prvi put donosimo 6 važnih savjeta.

1. Pametno se spakirajte

Spakirajte odjeću prikladnu destinaciji na koju odlazite - neka odgovara tamošnjim vremenskim uvjetima, ali i kulturi. Nemojte nositi previše, unaprijed smislite kombinacije za sve dane koje ondje provodite. Svakako, neka ta odjeća (i obuća) bude udobna.

Umjesto suvišne odjeće i obuće ponesite druge potrepštine, ovisno o destinaciji na koju idete - primjerice svjetiljke, prijenosne punjače i sl.

2. Pripazite na novac

Važno je da imate nešto keša kod sebe, ali ne i previše - 'čuvajte' ga na kartici jer su turisti često meta lopovima. Ono što je kod vas (vrijedi i za sve dokumente) razdvojite i pohranite na različita mjesta, odnosno u različite džepove i pretince.

Budžet isplanirajte ranije, a osigurajte i dodatan iznos za eventualne nepredviđene situacije.

3. Informirajte se o destinaciji na koju odlazite

Prije no što otputujete, otkrijte na internetu što biste trebali, odnosno htjeli posjetiti - YouTube i razni forumi izvrstan su izvor takvih informacija. 

4. Upoznajte lokalce

Upoznavanje lokalnog stanovništva jedno je od čari putovanja. Ono turistima omogućava najbolji doživljaj destinacije. Couchsurfing pruža tu mogućnost, ali ona se može ostvariti i 'slučajnim' susretima bilo gdje na destinaciji. 

Iskusni putnici kažu da se jezične barijere vrlo lako prevladaju.

5. Razmislite o alternativnim oblicima putovanja

Avioni, autobusi, vlakovi i taksiji mogu vas dovesti do gotovo bilo gdje u svijetu, ali alternativni oblici putovanja mogu vam uštedjeti novac i pružiti sasvim novo iskustvo, a ujedno su bolji za okoliš.

Kad stignete do odredišta, dakle, možete iznajmiti bicikl ili pak možete koji dan pješačiti. 

6. Budite realni

Ne očekujte da ćete se zabavljati u svakom trenutku jer se to neće dogoditi. Ako idete na dulje putovanje, trebat će vam i vrijeme u kojem ćete se samo odmarati. 

Također, nemojte planirati odlazak na previše mjesta jer će vas to iscrpiti, previše ćete vremena provesti u prijevozu, a nećete svako od njih uspjeti potpuno upoznati.

Vaša reakcija na temu