Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović AKADEMSKI SINDIKAT: 'Ursula von der Leyen izdvojila resor za istraživanje i inovacije, a mi to od Plenkovića tražimo već godinu dana'

AKADEMSKI SINDIKAT: 'Ursula von der Leyen izdvojila resor za istraživanje i inovacije, a mi to od Plenkovića tražimo već godinu dana'

Svoje su prijedloge saželi u nekoliko točaka

Akademski sindikat podsjeća kako je prije gotovo godinu dana u priopćenju za javnost od 24. listopada 2023. na temu inovacija kao temeljnog čimbenika razvoja hrvatskog gospodarstva uz podršku akademske zajednice, budućoj Vladi Republike Hrvatske predložio korake za očuvanje i razvoj inovacijskog sustava Republike Hrvatske. Predložili su:

1. ustroj Ministarstva visokog obrazovanja, znanosti i tehnologije, koje bi imalo zadaću potencijale hrvatskog visokog obrazovanja i znanosti staviti u funkciju tehnološkog razvoja i poticanja inovativnosti i kreativnog pristupa u gospodarstvu;

2. imenovanje ministra za inovacije i transfer tehnologije bez portfelja sa zadatkom da koordinira suradnju akademske zajednice s gospodarskim subjektima; 

3. do 2030. godine povećati izdvajanje za istraživanje i razvoj na 3 % BDP-a; 

4. udvostručiti zaposlenost istraživača u gospodarstvu, posebice doktora znanosti kako bi se približili barem razini od 50 % u odnosu na prosjek Europske unije; 

5. donijeti Zakon o inovacijama koji bi regulirao financiranje i funkcioniranje inovacijskog sustava te tako ubrzao razvoj industrije, povećao njezin udio u rastu BDP-a Republike Hrvatske te uspostavio inovacijski sustav kao temelj hrvatskog gospodarstva i društva u cjelini. Povod tome je bio što je Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (World Intellectual Property Organization - WIPO) 27. rujna 2023. u Ženevi predstavila izdanje globalnog inovacijskog indeksa kojim su obuhvaćene 132 zemlje na kojem je Hrvatska na 44. mjestu, što je još niže nego prethodnih godina (41. ili 42. mjesto). Među najvećim slabostima Hrvatske prema pojedinačnim inovacijskim podindeksima istaknuta je niska razina znanstvene suradnje između sveučilišta i industrije u kojoj je Hrvatska čak na 113. mjestu.

Akademski sindikat je zbog toga istaknuo da nema razvoja društva bez potpore najinovativnijeg dijela društva koji se ovoga trenutka nalazi u akademskoj zajednici. 

'Naime, hrvatsko se gospodarstvo u 99 % slučajeva temelji na mikro, malim i srednjim poduzećima koji nažalost najčešće nemaju dovoljno ni kadrovskih ni materijalnih potencijala za samostalni razvoj inovativnih usluga i proizvoda, odnosno za utemeljenje centara za istraživanje i razvoj. Zato nam je razvoj industrije u Hrvatskoj spor pa je i udio industrije u BDP-u ispod prosjeka razvijenih zemalja. Najbolji pokazatelj takve situacije je činjenica da je udio turizma u BDP-u Hrvatske preko 20 % što je s ekonomskog stanovišta zabrinjavajuće', poručuje Akademski sindikat.

Ističu kako su ovoga trenutka hrvatska javna sveučilišta najveća inovacijska središta i nužno ih treba povezati s gospodarskim subjektima tako da se ponovo uspostavi funkcioniranje inovacijskog sustava koji u Hrvatskoj trenutno stagnira. 

'Već tri i pol godine ne sazivaju se sjednice Nacionalnog inovacijskog vijeća, Inovacijskog vijeća za industriju RH i tematskih inovacijskih vijeća. Inovacijski sustav u Republici Hrvatskoj se urušava po drugi put u posljednjih 15 godina', ističu. 

Navode i kako nova Vlada RH nije uvažila ovaj prijedlog pa su 2. rujna 2024. Vladi poslali otvoreno pismo na istu temu u kojem je predložio: 

1. razdvajanje postojećeg Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih te ustrojavanje Ministarstva visokog obrazovanja, znanosti i inovacija, koje bi imalo zadaću da velike potencijale hrvatskog visokog obrazovanja, znanosti i inovacija stavi u funkciju tehnološkog razvoja te da osigura suradnju akademske zajednice i gospodarstva. Takva ministarstva su uobičajena u mnogim najprosperitetnijim državama svijeta te su se pokazala kao dobro rješenje; 

2. u tom visoko specijaliziranom ministarstvu imenovanje ministra i državnih tajnika koji imaju potrebna znanja, vještine i iskustva na najvišoj razini unutar sustava visokog obrazovanja, znanosti i inovacija.

'Predsjednica EU komisije Ursula von der Leyen, koja je u prošlom mandatu imala povjerenicu za inovacije, istraživanje, kultura, obrazovanje i mladih, u sastavu nove EU komisije razdvojila je taj resor i posebno je imenovala povjerenicu za istraživanja i inovacije, Ekaterinu Zaharievu iz Bugarske. Na takvo rješenje naveli su je isti oni razlozi i argumenti na temelju kojih Akademski sindikat gotovo godinu dana traži preustroj Vlade RH i druge mjere radi očuvanja i razvoja inovacijskog sustava Republike Hrvatske. Potez predsjednice EU komisije trebao biti poslužiti kao poticaj političkim tijelima Republike Hrvatske da uzmu u razmatranje prijedlog Akademskog sindikata koji gotovo već godinu imaju na stolu', poručuju.

Predlažu predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, Andreju Plenkoviću, da još jednom razmotri njihove prijedloge koji su u skladu s naznačenim smjerom razvoja EU vidljivog u predloženoj politici predsjednice EU komisije, Ursule von der Leyen.

Vaša reakcija na temu