Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MORH Canadair HRZ-a pomoći će Helenskoj Republici u gašenju požara: 'Spremni smo za izvršenje zadaće!'

Canadair HRZ-a pomoći će Helenskoj Republici u gašenju požara: 'Spremni smo za izvršenje zadaće!'

Na aktivnost je upućeno ukupno deset pripadnika 855. protupožarne eskadrile 93. krila HRZ-a

Jedan protupožarni avion Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s dvije posade upućen je danas u Helensku Republiku radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara, a sukladno naredbi potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Ivana Anušića, izvijestio je MORH.

Na aktivnost je upućeno ukupno deset pripadnika 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, odnosno četiri pilota, dva tehničara letača te četiri zrakoplovna tehničara.

Kapetan Canadaira CL-415, bojnik Ivica Markač, prije odlaska na zadaću još jednom je potvrdio spremnost Hrvatske vojske u pomoći svojim prijateljima, saveznicima i partnerima.

'Spremni smo za izvršenje zadaće te nam je uvijek zadovoljstvo što svojim sposobnostima možemo pomoći i drugim zemljama. U Grčkoj smo bili angažirani prošle godine, a i ove godine smo spremni odgovoriti na sve izazove koji su stavljeni pred nas', rekao je.

Protupožarni avion Canadair CL-415  s dvije posade bit će angažiran u Helenskoj Republici u sklopu Europskog mehanizma civilne zaštite (rescEU).

Za pomoć drugim državama, Republika Hrvatska u stalnu pripravnost od lipnja do listopada 2024. godine stavlja na raspolaganje zračne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s dva protupožarna aviona Canadair CL-415.

Pripadnici 855. protupožarne eskadrile ove godine su sudjelovali u gašenju požara u Sjevernoj Makedoniji, a 2023. godine tri puta su bili angažirani na gašenju požara u Helenskoj Republici.

Vaša reakcija na temu