Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Carina Carina je u prvih osam mjeseci u državni proračun 'prelila' 2,1 milijardi eura

Carina je u prvih osam mjeseci u državni proračun 'prelila' 2,1 milijardi eura

To je 11 posto prihoda

U prvih osam mjeseci ove godine, Carinska uprava ostvarila je ukupne prihode u iznosu od 2,1 milijardi eura, što čini 10,83 % udjela u ukupnim prihodima državnog proračuna Republike Hrvatske.

Najzastupljeniji udio u ukupnim prihodima su prihodi od trošarina i posebnih poreza, koji su iznosili više od 1,8 milijardi eura (87 % od ukupnog prihoda CU, a od kojih su najzastupljeniji prihodi od energenta - 876 milijuna eura ili 48%, i duhanskih proizvoda 674 milijuna eura ili 37%), dok je prihod od carina i posebnih uvoznih pristojbi iznosio više od 55 milijuna eura.
 
Također, u okviru međunarodne razmjene roba, u prvih osam mjeseci 2024. Carinska uprava obradila je 1,8 milijuna uvoznih, izvoznih i provoznih carinskih deklaracija u cestovnom, pomorskom, poštanskom i zračnom prometu roba.
 
U razdoblju od siječnja do kolovoza 2024. godine na carinskom području Republike Hrvatske temeljem provedenih nadzornih aktivnosti na granici i u unutrašnjosti carinskog područja izdano ju ukupno 10.017 prekršajnih naloga i podnesene su 44 kaznene prijave te je izrečeno više od 18,2 milijuna eura novčanih kazni.
 
Provodeći redovne i pojačane mjere nadzora u osam mjeseci 2024. oduzeto je ukupno 5,2 milijuna komada raznih vrsta i marki cigareta, više od 15 tona duhana, gotovine u protuvrijednosti 2 milijuna eura, a zaplijenjeno je i više od 63 kg različitih vrsta droga te 2,5 milijuna komada lijekova i privremeno oduzeto više od 1,1 milijuna komada predmeta zbog sumnje da se njima povređuje pravo intelektualnog vlasništva. pri uvozu i na domaćem tržištu.
 
Tijekom provedbe nadzornih aktivnosti pri ulazu u Republiku Hrvatsku na vanjskoj granici EU-a, evidentirano je 69 pokušaja ilegalnog prelaska preko državne granice, prilikom čega je otkriveno preko 340 osoba pri pokušaju nezakonitog ulaska u RH-EU.

Rezultati su to koji su predstavljeni tijekom proslave obilježavanja Dana carinske službe tijekom koje je održana i prezentacija novonabavljene moderne tehničke opreme i novouređenih prostora Carinskog laboratorija i Zapovjedno-komunikacijskog centra.

Vaša reakcija na temu