Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Dramatičan bijeg iz zatvora: Jedan od bjegunaca lociran?

Dramatičan bijeg iz zatvora: Jedan od bjegunaca lociran?

Oglasio se i Božinović

Dvojica muškaraca jučer su pobjegla iz zatvora. No pri bijegu pretrpjeli su tjelesne ozljede, a jedan od bjegunaca, neslužbeno, lociran je na području Gorskog kotara, piše HRT.

U istražnom su zatvoru bili zbog sumnje na počinjenje imovinskih kaznenih djela, a Uprava za zatvorski sustav i probaciju, nakon nemilog događaja, provest će 'dodatne mjere radi jačanja sigurnosti'.

Dvojica zatvorenika pobjegla su jučer iz riječkog zatvora koristeći sprave za vježbanje i provukavši se kroz žilet-žicu. Pobjegli su tijekom redovite prijepodnevne šetnje, ozlijedivši se pritom i ostavljajući tragove krvi. Uz pomoć utega popeli su se na zid visok 4 metra, a zatim skočili s visine od 7 metara.

Odvjetnik Velimir Došen i sam je svojedobno bio ravnatelj zatvora, bio je prisutan tijekom bijega i svjedočio panici koja je nastala među pravosudnim policajcima.

- Pobjegla su dva zatvorenika, povjerio mu je jedan od djelatnika.

Hrvatski zatvori poznati su po prenapučenosti, a ministar pravosuđa Damir Habijan najavio je izgradnju pet novih zatvorskih objekata do kraja svojeg mandata. 

- U ovih narednih četiri godine, kao ministar zadužen za pravosuđe, plan mi je, obzirom na situaciju u našim zatvorima i kaznionicama, barem tri nova zatvora završiti. Ono što mi je plan, da bi ta tri zatvora, koji imaju predviđeni kapacitet od novih 1200 mjesta, zapravo uvrstiti na neki način i vidjeti način da ga uvrstimo kao strateški projekt, da ubrzamo te dozvole, kako bismo u četiri godine to napravili. A isto tako dva projekta, odnosno jedan projekt koji stiče dva modularna tipa zatvora, koji su vani zapravo već prepoznati. Čak i neke hrvatske tvrtke rade takve projekte u zemljama Europske unije, a koji su puno brže za izgraditi. Prema tome, to bi bila neka peta objekta koje bi bio cilj u ovi četiri godine napraviti, na taj način zapravo ostvariti bolje uvjete, rekao je Habijan.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da policija nije odgovorna za sigurnost zatvora, ali će učiniti sve da uhvati odbjegle zatvorenike.

- Policija nije odgovorna, naravno, za sigurnost zatvora, ali će učiniti sve i siguran sam da će uspjeti u potrazi i privođenju pravdi tih osoba koje su pobjegle zapravo s održavanja kazne, poručio je Božoinović.

Ministarstvo pravosuđa istaknulo je da se utvrđuju okolnosti bijega. Do jučer nije bilo zabilježenih bjegova iz zatvora ove godine, iako su se dva bijega dogodila iz poluotvorenih ustanova.

Vaša reakcija na temu