Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Nattanan Kanchanaprat from Pixabay Investiranje u održivost: Regulativa je neumoljiva, a promjena nužna

Investiranje u održivost: Regulativa je neumoljiva, a promjena nužna

ESG Akademije HGK

Održivo poslovanje više nije izbor, već obveza, a to donosi promjene i za hrvatsko gospodarstvo. Odluke o investiranju u održivo dolaze s većim problemima od tradicionalnog investiranja, a kako te prepreke što lakše savladati bila je tema posljednjeg izdanja ESG Akademije HGK Investiranje u održivo poslovanje.

'Održive financije nisu više izbor pojedinih investitora, već zakonodavni statut Europske unije. Stoga je jasno da budući razvoj tvrtki u Hrvatskoj podrazumijeva potpuno usklađenje sa zakonodavnom praksom i principima EU zakona o klasificiranju svih investicija prema njihovoj klimatskoj održivosti. Nije riječ samo o zakonima, nego i o dugoročnom zaokretu s kojim su ovakve investicije ne samo profitabilnije - one  omogućavaju dugoročnu tržišnu stabilnost tvrtki', poručio je poslovnom sektoru Sasja Beslik, chief investment strategy officer u SDG Impact Japan i jedan od vodećih svjetskih autoriteta u području održivoga financiranja, koji je sudionicima radionice približio temu ESG analiza i ulaganja na tržištu kapitala.

'Ekonomske pretpostavke da je napredak isto što i rast te da su resursi neograničeni već neko vrijeme nisu realne ni održive. Regulativa je tu neumoljiva, a promjena nužna. Obveza usklađivanja poslovanja i izvještavanja je prvi od mehanizama kojim se osigurava promjena u ponašanju i poslovanju. Naš zadatak u HGK je informiranje o ovoj temi, koja se kontinuirano mijenja i nadograđuje, a i varira s obzirom na spremnost organizacije te industriju i tržište na kojem posluje', poručio je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš.

Vaša reakcija na temu