Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: wal_172619 from Pixabay Stanovanje - pravo ili privilegija u  (turističkim) gradovima?

Stanovanje - pravo ili privilegija u (turističkim) gradovima?

Susret europskih grupa za pravo na stanovanje

Od 9. do 12. svibnja Split će ugostiti članice i članove Europske  akcijske koalicije za pravo na stanovanje i grad (European Action Coalition for the Right to  Housing and to the City- EAC) koja okuplja organizacije iz cijele Europe koje se zalažu za  pravedno i priuštivo stanovanje. Događaj organizira udruga Pravo na grad uz podršku Društva arhitekata Splita (DAS).

Konferencija Koalicije će trajati od 9. do 12. svibnja na različitim lokacijama u Splitu, a u  neformalnom je dijelu u ponedjeljak 13. svibnja predviđen fakultativni izlet i radna akcija u Krvavici kod Makarske radi podrške inicijativi za očuvanje nekadašnjeg dječjeg lječilišta.

'U posljednjih deset godina Split prolazi kroz intenzivnu transformaciju prema monokulturi  turizma. S time povezana deregulacija na tržištu najma, najbolje vidljiva u sezonalnom karakteru  dugoročnog najma, doprinosi ukupnoj stambenoj nesigurnosti čiji uzrok leži u financijalizaciji  stanovanja i nedostupnosti priuštivog, odnosno javnog i socijalnog stanovanja. Uslijed  nesputanog turističkog rasta i povezane špekulacije zemljištem, Split je poput većine obalnih  gradova u Hrvatskoj i u ostatku Mediterana pogođen kako komodifikacijom stanovanja, tako i  komercijalizacijom javnih prostora. Kao i drugdje, dok uvelike pridonosi stambenoj krizi, ulaganje u turističke kapacitete za kratkoročni najam (bilo prenamjenom, bilo novom izgradnjom)  istovremeno nepovratno mijenja naše kvartove koji nisu planirani za turizam, i to uz zlouporabu  zakonske regulative za izgradnju u stambenim zonama. Pitanje turistifikacije i uloge turizma za  održivost naših gradova stoga će biti okosnica ovog splitskog susreta Europske akcijske  koalicije za pravo na stanovanje i grad', poručuju organizatori.

Turistifikacija uz stambenu krizu utječe i na uništavanje našeg okoliša, gubitak prirodnih resursa  te preopterećenost infrastrukture i komunalnih usluga. Split pogađa sve ovo. Istovremeno, mnogi su ekonomski ovisni o sektoru turizma. Tijekom susreta naglasak će tako biti na  specifičnim lokalnim problemima kako bismo ih usporedili s posljedicama turistifikacije u drugim  dijelovima Europe, dodaju.

'Tijekom ovog susreta u javnom dijelu programa članovi Koalicije će s lokalnim inicijativama, aktivistima, istraživačicama, planerima i drugim sudionicama razgovarati i razmjenjivati iskustva  u suočavanju s turistifikacijom i 'airbnbzacijom' naših gradova, borbi najmoprimaca za sigurno stanovanje, zaustavljanju beskućništva, sprečavanju deložacija i otporu privatizaciji javnog i  socijalnog stanovanja i javnih prostora. Podržat ćemo lokalne inicijative koje se bore za pravo  na dostojanstvene životne uvjete i zdrav okoliš u Vranjicu i Kopilici. Također, osvrnut ćemo se na  potrebu za javnim politikama koje osiguravaju sigurnost stanovanja, kako na nacionalnoj tako i  na europskoj razini. U okviru programa koji uključuje predavanja, rasprave, radionice i vođene  šetnje za javnost razmjenjivat ćemo ideje o mogućnostima izgradnje pravednijeg sustava  stanovanja, o povezanim socijalnim uslugama u našim gradovima te široj perspektivi urbanog  planiranja i investicija koje služe ljudima, a ne kapitalu', kažu organizatori skupa.

Vaša reakcija na temu