Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dean Bubić Milanović: Hrvatski Ustav ostavlja vrlo malo prostora za obvezni vojni rok

Milanović: Hrvatski Ustav ostavlja vrlo malo prostora za obvezni vojni rok

'Odluka se može donijeti samo na najvišim hrvatskim državnim i ustavnim tijelima'

Predsjednik Zoran Milanović objavio je kako se u Hrvatskoj mjesecima govori o obveznom vojnom roku, mada hrvatski Ustav za to ostavlja vrlo malo prostora. 

'Obavezno je služenje vojnog roka ukinuto zbog toga što se mali broj opredjeljivao za vojničko služenje vojnog roka, a svi su birali civilno služenje. Sada kada se dosta o tome govori, treba biti razuman i odgovoran. Imamo li za to mogućnosti? To je tema za razgovor na najvišoj i najodgovornijoj razini, da najprije odgovorimo na nekoliko važnih pitanja: imamo li dovoljno vojnika, kakva nam je popuna profesionalnih vojnika, imamo li dovoljno dočasnika i gdje će ti ljudi otići kada ročnici dođu na nekoliko mjeseci na osposobljavanje?', napisao je Milanović i dodao kako su to pitanja na koja treba dati jasne odgovore i tek onda donijeti odluku. 

'A odluka o obaveznom služenju vojnog roka može se donijeti samo na najvišim hrvatskim državnim i ustavnim tijelima koja su predviđena za donošenje takvih odluka, a ne unutar nekakvih debatnih klubova. Na takva kapitalna pitanja odgovore moramo tražiti zajedničkim naporima, s više glava, s istom svrhom i ciljem, a to je obrana domovine - što je ključni zadatak Hrvatske vojske', zaključio je.

Vaša reakcija na temu