Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: hamonazaryan1 / Pixabay Ministarstvo odbilo prijedlog sindikata o radu od kuće

Ministarstvo odbilo prijedlog sindikata o radu od kuće

Tražili su da se do definira kao pravo državnih službenika

Državni službenici moći će raditi najmanje jedan dan u tjednu na izdvojenom mjestu rada odnosno na daljinu, najmanje dva dana u tjednu u uredu, a ostale dane u tjednu ovisno o dogovoru službenika s nadređenima.

To stoji u nacrtu nove Uredbe o radu na izdvojenom mjestu rada i rada na daljinu u državnoj službi koja je upućena u javnu raspravu kao i vrijeme trajanja rada na izdvojenom mjestu rada. Prema nacrtu, bit će moguće za razdoblje od najmanje jednog do najviše 12 mjeseci. No, nakon toga, državni službenici moći će se ponovno prijaviti za takav oblik rada, piše Index.

Tako nije prihvaćen prijedlog Sindikata policije Hrvatske, koji u pregovorima o kolektivnim ugovorima predstavlja sve državne službenike. Oni su, naime, tražili da rad od kuće bude definirano pravo, a ne mogućnost.

Sindikat je krajem svibnja poslao dopis Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije. U njemu su zatražili da se 'rad od kuće eksplicitno definira kao pravo državnih službenika'.

'Prema informacijama kojima raspolažemo, čelništva više državnih tijela zabranila su korištenje ponedjeljka i petka za rad od kuće za cijelo državno tijelo bez ikakvih dokaza o negativnom utjecaju rada od kuće ponedjeljkom i petkom na rezultate u svim ustrojstvenim jedinicama', poručili su tada u dopisu.

'Sindikat policije generalizirajuće zabrane smatra neprihvatljivim i omalovažavajućim jer impliciraju da državni službenici ponedjeljkom i petkom, kada rade od kuće, zapravo ne rade već spajaju vikende i ponašaju se kao uhljebi', stoji u dopisu koji je potpisao predsjednik sindikata Dubravko Jagić.

No, iz Ministarstva su odgovorili da rad od kuće ni u jednoj zemlji Europske unije nije definiran kao pravo.

Inače, prema nacrtu Uredbe, čelnik državnog tijela procjenjuje hoće li prihvatiti prijavu radnika za rad od kuće ili ne. No, ako zahtjev odbije, dužan je obrazložiti odluku.

Osim toga, definirani su poslovi koji se ne mogu raditi na izdvojenom radnom mjestu. To su poslovi koji uključuju rad s dokumentacijom u fizičkom obliku, rad s klasificiranim podacima, poslovi koji zahtijevaju suradnju s kolegama ili rad sa strankama.

Uvode se i mjere za upravljanje kibernetičkim sigurnosnim rizicima. Državna tijela moraju jamčiti i zaštitu privatnosti zaposlenika. Novost je i obveza da su državni službenici dužni preusmjeriti telefonske pozive s fiksnog broja ureda na broj telefona na kojem će biti dostupni tijekom rada od kuće.

Razlikuje se i povremeni rad od povremenog rada u hibridnom modelu. Prestanak povremenog rada od kuće mora se najaviti barem dva dana unaprijed, a ne najmanje 15 dana kako je bilo ranije.

Od kuće je moguće raditi i tijekom probnog rada, no samo u slučaju izvanrednih okolnosti poput potresa, poplava, epidemija, piše Index.

Vaša reakcija na temu