Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay NOVOST U ŠKOLAMA Za desetak dana počinje testiranje učenika

NOVOST U ŠKOLAMA Za desetak dana počinje testiranje učenika

U Hrvatskoj je sada zaraženo ili u samoizolaciji gotovo 30.000 djece

S testiranjem djece u školama, kako doznaje Dnevnik Nove TV, moglo bi se krenuti za desetak dana. Samo zaražena djeca morala bi ostati kod kuće. Sad je potrebno sve logistički pripremiti i škole opremiti milijunima testova. 

U Hrvatskoj je sada zaraženo ili u samoizolaciji gotovo 30.000 djece, najviše osnovnoškolaca. Zaraženi su i učitelji, pa se nastava svako malo održava online.

- Najgore je kad dobijete obavijest u nedjelju navečer da razred ide u izolaciju i onda morate hitno u ponedjeljak ujutro na neki način to pokriti - istaknuo je Zlatko Berdin

Kako bi to testiranje trebalo izgledati, pojasnio je okvirno šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović

- Da se ti testovi podijele učenicima, njihovim roditeljima. Da ih se primjerice ponedjeljkom, prije nego odu školu, brzo antigenski provjeri. Oni svi koji bi bili negativni ne bi automatski išli u samoizolaciju nego bi kao negativni ostali u razredu - kazao je. 

A prema novim pravilima u samoizolaciju ne moraju cijepljena djeca, kao ni preboljela i cijepljena jednom dozom, bez obzira na to kad su se cijepili. U Hrvatskoj je trenutačno cijepljeno više od 60.000 djece. Najmanje je onih koji se najkraće cijepe, od pet do 11 godina, a najviše od 15 do 19 godina.

- Tu se radi o 30 posto mladih koji je primilo barem jednu dozu cijepljenja, znači da će negdje ova oslobađanja od samoizolacije biti jako važna jer će se nastava moći nastaviti u učionici - smatra zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

To su hrvatska pravila za zaražene, a uskoro će se mijenjati i europska pravila. Od prvog veljače trajanje EU covid-potvrda nakon dvije doze cjepiva skratit će se s godine na devet mjeseci. No u Hrvatskoj u poštu ili na posao i dalje ćete moći s liječničkom potvrdom. 

Vaša reakcija na temu