Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: PU vukovarsko-srijemska Otkriven mural trojici hrvatskih policajaca, sudionika obrane Vukovara u Domovinskom ratu

Otkriven mural trojici hrvatskih policajaca, sudionika obrane Vukovara u Domovinskom ratu

Podno Vukovarskog vodotornja

Na inicijativu Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovar, u Ulici bana Josipa Jelačića u Vukovaru, na zidu podno Vukovarskog vodotornja, vukovarski umjetnik Dario Krajinović izradio je mural posvećen pripadnicima hrvatske policije - Stipi Poletu te braći Ivici Boškoviću i Zoranu Boškoviću.

Stipo Pole, legendarni ratni načelnik nekadašnje Policijske uprave Vukovar, od početka ratnih zbivanja organizirao je obranu grada Vukovara te je svakodnevno obilazio prvu crtu bojišnice, koordinirao pojedinačne akcije obrane Mitnice, Sajmišta, Lušca i Borova naselja te je do samog sloma obrane grada, održavao sastanke i sa zapovjednicima Zbora narodne garde. Kada je postalo izvjesno da je otpor neprijatelju postao nemoguć, o tome je putem radio veze izvijestio zapovjednike obrane, te pokušao organizirati proboj iz neprijateljskog obruča i povlačenje preživjelih branitelja i civila iz grada. S većinom branitelja, Stipo Pole je tijekom noći 18. studenog 1991. godine napustio Vukovar. Preostali odnosno preživjeli sastav Policijske uprave Vukovar ponovno je okupio u Zagrebu, u sastavu tadašnjeg VI Odjela Službe za zaštitu ustavnog poretka. Službu je obnašao do travnja 1995. godine, kada odlazi u mirovinu i posvećuje se pisanju ratnih memoara. Nakon kratke i teške bolesti, preminuo je u 69. godini života.

Braća Bošković jedinstven su primjer domoljublja u Hrvatskoj. Na samom početku Domovinskog rata, trojica braće, Ivica, Zoran i Ante Bošković, dragovoljno su se stavila na raspolaganje Domovini. Nakon pridruživanja postrojbi Prvi hrvatski redarstvenik, najstariji brat Ante postao je pripadnik ATJ Lučko te je sudjelovao u raznim operacijama, dok su dva mlađa brata, Ivica i Zoran, raspoređeni u Policijsku upravu Vukovar, gdje su uz redovite policijske zadaće, sudjelovali u obrani Grada Vukovara od napada agresora. Nažalost, Zoran je poginuo 12. listopada 1991. godine pri obrani Mitnice, dok je Ivica, pri pokušaju proboja iz grada u noći 18./19. studenog 1991. godine, zarobljen i mučki ubijen u Marincima.

Mural u njihovu čast svečano su otkrili supruga Stipe Poleta Ljuba Pole, brat poginulih Zorana i Ivice Ante Bošković te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Svečanosti otkrivanja murala u ime Ministarstva unutarnjih poslova nazočili su državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Tomislav Bilandžić, voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber, načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Ante Zovak te načelnik Policijske postaje Vukovar Vlado Božić.

Vaša reakcija na temu