Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash U Splitu drugi sastanak partnera projekta BEYOND - Sinergije plavog gospodarstva za  održivi razvoj

U Splitu drugi sastanak partnera projekta BEYOND - Sinergije plavog gospodarstva za održivi razvoj

15. i 16. listopada

U sklopu projekta Interreg IT-CRO, BEYOND – Blue Economy sYnergies fOr sustaiNable Development u Splitu će se 15. i 16. listopada održati drugi sastanak projektnih partnera i prva transregionalna SBE radionica. Na sastanku će projektni partneri razgovarati o općim tendencijama energetske tranzicije u Italiji i Hrvatskoj te o trendovima razvoja pučinskih vjetroelektrana u Europi. 

Prvog dana skupa obrađivat će se teme vezane u sektore plavog gospodarstva Jadrana i predstavit će se, uz ostalo, rezultati analize morskih ekosustava, fizičkih prirodnih uvjeta te preliminarna analiza potencijala energije vjetra na moru pilot regija. Potom će se govoriti o sektorima plavog gospodarstva Jadrana, o zakonodavnog i regulatornom okviru za OWF (Puglia), o OWF tehnologiji i infrastrukturi pilot regija, a bit će predstavljena i preliminarna analiza ribolovnog i akvakulturnog potencijala pilot regija.

Drugi dan skupa bit će posvećen rješenjima za održive i sinergijske projekte plave ekonomije s fokusom na buduće korake što uključuje smjernice za održivo planiranje OWF-a, analizu energetskog potencijala pilot područja i idejno rješenje Jadranskog OWF-a, analizu ribarskog i akvakulturnog potencijala pilot područja, izvješće o utjecaju na okoliš i socio-ekonomski utjecaj, kao i studije izvodljivostdi i CBA za pilot projekte. 

Cilj projekta BEYOND je uspostava baze znanja koja prikazuje prirodno, tehničko i zakonodavno okruženje korištenja energije vjetra na moru u četiri pilot regije, trenutnu proizvodnju funkcionalnih SBE sektora i potencijalnu proizvodnju energije vjetra na moru. Projekt je započeo 1. ožujka 2024. godine i traje do 31. kolovoza 2026. uz ukupni proračun od 1.760.015,50 eura, od čega je 80% sredstava osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Zbog specifičnosti Jadranskog mora, cilj projekta BEYOND je definirati model uključive pučinske vjetroelektrane koji nije fokusiran na maksimiziranje proizvodnje električne energije već na maksimiziranje zbroja proizvodnih učinaka svih dostupnih plavih ekonomskih sektora na dotičnom području kao i zaštitu i poboljšanje stanja morskog ekosustava te je samim tim prihvatljiv i poželjan za sve dionike.

Projekt provodi osam projektnih partnera: Nacionalni institut za oceanografiju i primijenjena istraživanja - OGS, Regija Apulija,  Sveučilište u Rijeci Tehnički fakultet, Splitsko-dalmatinska županija, T2i – Prijenos tehnologije i inovacija, SINLOC SpA, IRENA - Istarska regionalna energetska agencija kao vodeći partner. U projekt je također uključena Agencija za ugljikovodike kao pridruženi partner.

Vaša reakcija na temu