U petak, 27. rujna 2024. godine u prostorijama Muzeja Cetinske Krajine, na adresi Andrije Kačića Miošića 5 u Sinju s početkom u 19 sati, održana je radionica za uzgajivače i ljubitelje magaraca, djecu i odrasle i one koji žele više saznati o magarcima.
Cilj ove radionice koju je organizirala Udruga Primorsko-dinarskog magarca je razmjena iskustva i znanja uzgajivača i predavača s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, stečena višegodišnjim terenskim i znanstvenim radom o odlikama Primorsko-dinarskih magaraca, mlijeku magarica (proizvodnja, prerada i plasman), mesu magaraca (proizvodnja, prerada, plasman).
Udruga Primorsko-dinarskog magarca je nevladina neprofitna udruga sa ciljem očuvanja magaraca sa primorsko dinarskog područja. Svojim radom udruga želi sačuvati autohtonost pasmine primorsko dinarskog magarca održavanjem edukacija o povijesnom, ekonomskom i kulturnom značaju magaraca, ekonomskoj iskoristivosti magaraca, zdravlju magaraca, organiziranjem događanja sa magarcima, povezivanjem uzgajivača, te proizvođača proizvoda od magaraca, edukacijama uzgajivača o potporama iz EU, državnih resora i privatnih investicija, koordinacijom odnosa i prijenos informacija između uzgajivača, struke i institucija
Predavač na radionici bio je prof.dr.sc. Ante Ivanković koji je već dvadeset godina i Nacionalni koordinator za očuvanje naših autohtonih pasmina pri FAO-u. U kontaktu je s uzgajivačima Primorsko-dinarskog magarca još od 1997., od kada je vodio prve evidencije i umatičavanja na terenu Sinja, Knina, Drniša, Imotskoga i drugih mjesta.
Autohtone pasmine magaraca bile su tema i njegove disertacije, koja je bila podloga priznavanju pasmine. Prije petnaestak godina vodio je istraživanja vezana za tehnologiju proizvodnje i plasmana mlijeka, te će knjigu proizišlu iz projekta predstaviti na samoj tematskoj radionici. Trenutno vodi projekat koji je u većoj mjeri fokusiran na meso izvornih pasmina, uključujući i meso magarca.
Znamo da je proizvodnja mlijeka magarica te očuvanje pasmine usko vezano za učinkovitu i redovitu reprodukciju, te je stoga bitno pitanje plasmana mesa magaraca.
Stoga je na radionici govor u prvom dijelu bio o tehnologiji proizvodnje, preradi i plasmanu mlijeka magarica, a u drugom dijelu o mesu magaraca, njegovim karakteristikama, mogućnostima prerade i plasmana.
Na radionici je sudjelovalo 50-ak sudionika među kojima je bilo 20-ak predstavnika OPG-ova koji su imali prigodu i kušanja salama na bazi mesa magarca.
Ugodnom druženju na radionici pridonio je prigodni domjenak i poklon paket za goste.
Ova radionica sufinancirana je sredstvima Grada Sinja i Splitsko-dalmatinske županije i donacijama iz privatnog sektora.
Udruga Primorsko-dinarskog magarca na radionici je najavila i buduće aktivnosti svoga rada među kojima je i besplatna podjela magarice onome tko će zadovoljavat uvijete istaknuo je Predsjednik udruge Pero Škrbić.