Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PAO REKORD Hrvatski učenici u prošloj školskoj godini izostali više od 40 milijuna sati

PAO REKORD Hrvatski učenici u prošloj školskoj godini izostali više od 40 milijuna sati

'Izostaje se zbog bolesti, nedolaska, ali i lijenosti'

Objavljeni su podaci o izostancima učenika s nastave i uspjehu prošle školske godine. Izostanaka je bilo kao nikada do sada, više od 40 milijuna sati. U odnosu na godinu prije, to je milijun izostanaka više, a čak 10 milijuna više nego prije 10 godina.

Prosječno je svaki osnovnoškolac lani izostao 77 sati s nastave, a srednjoškolac 115 sati. Ali iznenađenjima nije kraj. Izostajali su naveliko i prvašići, gotovo 2 milijuna sati, od toga neopravdano više od 20 tisuća.

I maturanti su kalkulirali kada ići na nastavu, jer su imali više od 3 i pol milijuna izostanaka. Mnogi i ne skrivaju razloge.

- Markirao sam jer sam kasnio u školu, a ovo ostalo vezano je uz sport ili preglede, rekao je Jurica.

- Izostaje se zbog bolesti, nedolaska, ali i lijenosti, priznala je Marta.

Svi otkrivaju za HRT i tko su najvažnije osobe u pravdanju izostanaka.

- Ono što smo primijetili da je sve veći broj izostanaka koje opravdavaju roditelji, pojasnio je pedagog Zvonimir Radić.

- Kad je neki bitniji test roditelji to opravdavaju, nadovezao se Jurica.

- Roditelji mogu opravdati do tri dana, a često se zna dogoditi da roditelji opravdaju tri dana uzastopce pa učenik dođe dan, dva pa opet izostane 3 dana, dodao je Radić.

Liječnici ne razumiju zašto roditelji podržavaju djecu u izostajanju

- Dijete je opravdano, pa roditelje tražimo da dostave medicinsku dokumentaciju školskog liječnika i onda roditelji vrlo brzo shvate da to ne smiju koristiti, objasnila je pedagoginja Marina Soršak.

Specijalisti za školsku i adolescentnu medicinu ne mogu shvatiti zašto roditelji pružaju svojoj djeci podršku koju ne bi smjeli.

- Oni negativno potkrepljuju negativno ponašanje što svakako nije dobro, jer daju djetetu poruku, 'dobro danas je težak dan, nećeš ga proživjeti, nećeš se nositi s neuspjehom', a jednog dana će dijete doći na posao i neće se moći nositi s težim zadatkom - rekla je Nina Petričević, dr. med./spec. školske i adolescentne medicine NZJZ 'Dr. Andrija Štampar'.

- Najčešći razlozi koje roditelji pišu da je glavobolja, boli trbuh, povišena temperatura, a zna se dogoditi da su bili kod djeda i bake, vratili se kasno, a roditelji svašta napišu, dodao je Denis Zvorc, ravnatelj OŠ Petra Preradovića u Zagrebu.

Mnogi učenici kažu nam otvoreno kako ne vide problem u tome da izostaju, ako se nisu pripremili za test ili odgovaranje. Čini se da problem ne vide ni roditelji. A ne vide ni oni koji bi trebali. Tako da bismo ovom dinamikom uskoro mogli ući u Guinnessovu knjigu rekorda kad je riječ o izostajanju učenika s nastave.

Vaša reakcija na temu