Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / HRT Počinje izgradnja novih zatvora u Hrvatskoj, koštat će oko 300 milijuna eura

Počinje izgradnja novih zatvora u Hrvatskoj, koštat će oko 300 milijuna eura

Prvi u općini Perušić

Trenutačno je u Hrvatskoj čak tisuću osoba lišenih slobode više od sadašnjeg kapaciteta pa je u planu izgradnja pet novih zatvora. U petak je potpisan ugovor za izgradnju prvog na području općine Perušić, kapaciteta oko 400 zatvorenika. Druge su dvije lokacije u Sisačko-moslavačkoj i Osječko-baranjskoj županiji.

'Činjenica je da mi u ovom trenutku imamo gotovo 5 tisuća osoba lišenih slobode, a kapacitet je naših zatvora četiri tisuće. Mislim da je to dovoljan razlog da smo odlučili i odlučno krenuli upravo u širenje kapaciteta', rekao je Damir Habijan, ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, prenosi HRT

Nova kaznionica u Perušiću stajat će oko 100 milijuna eura,  početak radova najavljuje se potkraj 2026. Ličko-senjski župan Ernest Petry zadovoljno trlja ruke - kazao je kako zatvor u Liku donosi 250 novih radnih mjesta, nove stanove i cijeli niz novih poslovnih prilika. 

'Naravno da će to biti i gospodarski zamašnjak uz proizvodnju hrane i sve popratne sadržaje koji su dio zatvorskog sustava', rekao je. 

 A hrvatski zatvorski sustav je prebukiran, poručuju u ministarstvu, ponajprije zbog velikog broja uhićenih krijumčara ljudi, većinom stranaca, koji u zatvorima čekaju da se riješi njihova sudbina. 

'Tu je jasno da ih se ne može pustiti iz istražnog zatvora, oni čekaju pravomoćnost presude. Prosjek je presuda godinu do godinu i 10 mjeseci', iznio je Zvonimir Penić, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju.

Ulaganje u izgradnju zatvora stajat će oko 300 milijuna eura

U ovom trenutku na te zatvorenike otpada oko 45% hrvatskih zatvorskih kapaciteta. Stoga će se prije zatvora u Perušiću sagraditi i dva nova manja modularna objekta, svaki kapaciteta 150 zatvorenika. Gradit će se uz postojeće zatvore u Lipovači i Varaždinu gdje jedva čekaju početak projekta jer su, tvrde, doslovno pretrpani.

'Kapacitet zatvora u Varaždinu iznosi 100 smještajnih jedinica, trenutno je popunjeno 182 smještajne jedinice, tj. imamo 182 posto prekoračenja kapaciteta', istaknuo je Dinko Bunić, upravitelj Zatvora u Varaždinu.

Kako bi se problem prenapučenosti potpuno riješio, država planira u Žažini pokraj Petrinje i u Osijeku sagraditi još dva nova zatvora. U Žažini bi se preuredila bivša vojarna, u Osijeku zgrada nikad završenog poljoprivrednog fakulteta, što je, kazali su u ministarstvu, građevinski posebno zahtjevan projekt.

'Tamo su armiranobetonske konstrukcije gdje su procjene zapravo velikih novaca koje su potrebne da se te zgrade sruše', zaključio je Zvonimir Penić, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju.

Procjenjuje se da će ulaganje u pet novih zatvora i opremu stajati oko 300 milijuna eura. Posljednji potpuno novi zatvori u Hrvatskoj su sagrađeni sada već davne 1987., kada su otvoreni zatvori u Splitu i zagrebačkom Remetincu. 

Vaša reakcija na temu