Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Jojo Hasilla from Pixabay POREZNA REFORMA 'Običnim' građanima sitna povišica, a evo kolika za Plenkovića, Jandrokovića i Milanovića

POREZNA REFORMA 'Običnim' građanima sitna povišica, a evo kolika za Plenkovića, Jandrokovića i Milanovića

Profitirat će i povratnici u Hrvatsku

Od 1. siječnja veće plaće svima! Ali manje nama - više njima! Tako bi se mogla sažeti porezna reforma. Prosječna plaća u Zagrebu od oko 1500 eura porast će za 16 eura!

Izmjene poreznih stopa od manjih gradova čekaju još Pregradu, Vodnjan, Vrbovsko i Supetar, od središta županija - uz Zagreb - Gospić, Sisak i Rijeku. U Gospiću bi plaće trebale rasti za oko 10 eura, u Sisku za 14, u Rijeci 11 i pol eura.

Građanima malo, gradovima puno jer razliku gube gradski proračuni. Rijeka će ostati bez milijun i 300 tisuća eura. Zagreb bez više desetaka milijuna eura.

'Priča se da bi se mogao podići prag koji aktivira najvišu poreznu stopu. Koliko ja znam, do plaća samo oko 2 posto građana RH koji imaju najveće plaće u Hrvatskoj, međutim 80 posto njih živi u Zagrebu, tako da će to natproporcionalno pogoditi grad Zagreb što se tiče prihoda', poručio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, prenosi Dnevnik.hr

I ovom poreznom reformom oni s većim plaćama dobivaju više, oni s manjima manje ili ništa. Tako će saborskim zastupnicima, čija je plaća nakon povišica između 3500 i 4000 eura, sad biti još 30 do 40 eura veća.

Konkretnije povišice očekuju državni vrh! Predsjednik Sabora Gordan Jandroković na svojih 5314 eura plaće dobit će još 176 eura, malo bolje plaćeni premijer Andrej Plenković još 184 eura, dok će najplaćenijem, predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću, plaća porasti dodatna 204 eura!

'Kada bi se smanjio porez na dodanu vrijednost za jedan posto, to bi bila otprilike ista suma novca koja bi bila s ovom mjerom, a zahvatilo bi sve i bio bi puno pravedniji porez', kazao je Zvonimir Troskot iz Mosta. 

'Neoporezivi dio plaće nije rastao koliko je rasla inflacija, stoga će oni svakako na svojim primanjima osjetiti učinak inflacije', poručila je Marija Selak Raspudić

Učinak nove reforme zato bi trebali osjetiti povratnici! Svi koji su vani proveli više od dvije godine po povratku čak pet godina neće plaćati porez na dohodak. Na prosječnu plaću to je poklon od oko 11.300 eura!

Vaša reakcija na temu