Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MUP Povećan broj migranata koji su pokušali ući u EU, krijumčari sve domišljatiji

Povećan broj migranata koji su pokušali ući u EU, krijumčari sve domišljatiji

Uglavnom su iz BiH, Rumunjske i Ukrajine, najčešće prevoze državljane Turske, Egipta i Sirije

Nema mira na prometnicama Karlovačke županije kada govorimo o organiziranom krijumčarenju migrantima. Iako su brojevi uhvaćenih krijumčara malo manji nego prošle godine, povećan je broj migranata koji su se tako pokušali domoći europskih zemalja, i to za 28 posto. Slovenska policija prošle je godine u ovo vrijeme ponovno krenula s provjerama na graničnim prijelazima i one su, tvrdi, pokazale opravdanost.

Točno je godina dana otkako je Granični prijelaz Jurovski Brod - Metlika ponovno u funkciji. Slovenska policija kontrolira putnik- kako bi pronašla krijumčare i ilegalne migrante.

'Ilegalne migracije su u porastu na području cijele Policijske uprave Novo Mesto. U 2024., u prvih osam mjeseci, postupali smo prema 27.055 stranaca koji su ilegalno prešli državnu granicu', priopćila je PU Novo Mesto.

Slovenska policija najviše je posla imala tijekom ljetnih mjeseci, i to između 3 i 9 sati ujutro. Tada je pronašla i najviše ilegalnih migranata koji su se najčešće skrivali u kamionima, između tereta ili na podvozjima.

Krijumčari su sve domišljatiji - dokazuje to i ovo skladište automobila u kojima su se prevozili migranti. Ima ih skupih i novih, ali i taksija i radnih kombija. 

Vozač ovog vozila pokušao je pobjeći i izazvao nesreću - i nije jedini. 

'Je li to velika brzina kretanja, nepoštivanja pravila, nezaustavljanja na policijske znakove gdje definitivno dolazi do ugrožavanja... Neki nerijetko nemaju ni vozačke dozvole, pod utjecajem su alkohola ili droga', naglasio je Romano Benković, voditelj Službe kriminalističke policije PU karlovačke, prenosi HRT

U ovoj su godini krijumčarima oduzeta 252 vozila, još ih je 86 u postupku. Vlasnike je teško pronaći.

'Nekad je vozilo neregistrirano, ne zna se vlasnik, ali oni raznoraznim spletkama kažu da ne znaju da su prodali vozilo, da ne znaju kome su prodali', kazao je Benković.

Vozila su nerijetko i dokazni materijal u sudskim postupcima protiv krijumčara. Na karlovačkom općinskom sudu ova im je godina dosad najteža - već su zaprimili 900 spisa.

'To je velik porast u odnosu na prošlu godinu s obzirom na to da je prošle godine  zaprimljeno 827 predmeta iste nadležnosti. Svakako ćemo oboriti rekord', naglasila je Blaženka Lugar Vladić, glasnogovornica Općinskog suda u Karlovcu.

Svih petero sudaca svakodnevno, uz ostale poslove, radi i na kažnjavanju krijumčara. Najbrži moraju biti s osumnjičenicima koji nisu državljani Europske unije. 

'S obzirom na to da postoji opasnost od bijega ili opasnost od počinjenja težeg kaznenog djela, radi se o istražnim zatvorenicima i oni su hitni, takvi postupci vrlo brzo završavaju, u maksimalno tri do šest mjeseci', kazala je.

Krijumčari su uglavnom iz BiH, Rumunjske i Ukrajine, najčešće prevoze državljane Turske, Egipta i Sirije. Oni koji zatraže azil najprije se odvode u Privremeni registracijski centar u Dugom Dolu, gdje im se uzimaju biometrijski i ostali podaci. U gotovo godinu otkako postoji učinjeno je to za dvije tisuće i 874 ilegalna migranta. 

Vaša reakcija na temu