Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Spreman novi krug porezne reforme: Stiže i porez na nekretnine

Spreman novi krug porezne reforme: Stiže i porez na nekretnine

Ide na javno savjetovanje

Porezna reforma najvjerojatnije će stupiti na snagu 1. siječnja 2025., a novi paket mjera još se dogovara među resorima u Vladi. Ministar mirovinskog sustava Marin Piletić izjavio je da paket još nije spreman za predstavljanje javnosti, prenosi HRT.

'Uskoro će javnost biti upoznata s time s kojim mjerama Vlada nastavlja, a s kojima ne. Porezna reforma bit će predstavljena na javnom savjetovanju, nakon čega ide procedura - Vlada pa Sabor', kazao je.

Rekao je da će porez na nekretnine biti jedan od dijelova porezne reforme. 'Po svemu što je ministar Marko Primorac predstavio, postoji konsenzus među članovima koalicije da se ide u tom smjeru, da se oporezuju sve nekretnine koje ne služe primarno za stanovanje. Priuštivo stanovanje je prioritet u ovom mandatu Vlade', istaknuo je.

Komentirao je prosvjed umirovljenika najavljen za 1. listopada, rekavši da to nije prosvjed umirovljenika, nego je riječ o političkom igrokazu minorne stranke.

'U mandatu ove Vlade mirovine su povećane za 63 posto', podsjetio je.

Rekao je da će struja i plin biti u domeni branjenja inflatornih pritisaka na građane i gospodarstvo te neće doći do izravnog učinka kakav bi bio kada bi pustili cijene koje bi zahtijevalo tržište.

Rekao je i da eventualni raskol u DP-u neće utjecati na broj ministara iz te stranke. Za izjavu Stjepe Bartulice o 'poslušničkom stavu nekih iz DP-a prema HDZ-u' kazao je da 'kolege iz DP-a sigurno imaju svoj stav i jasno ga artikuliraju na svakoj sjednici ili užeg kabineta ili na sastancima na kojima se dogovaramo o mjerama Vlade'.

'Ni u jednom trenutku nisam stekao taj dojam. Možda do tog dojma ne bi došlo da gospodin Bartulica sjedi s nama za stolom i vidi kakva je atmosfera među članovima Vlade', rekao je Piletić.

Josip Dabro, ministar poljoprivrede, rekao je da mu je neshvatljiva Bartuličina izjava da se netko u DP-u postavio sluganski, podanički prema HDZ-u. Pitao ga je gdje je cijelo vrijeme nakon europskih izbora. Smatra da DP puno više doprinosi programima i potporama kroz Ministarstvo gospodarstva te za poljoprivredu i demografske mjere. Kaže - populistički je govoriti da se netko postavio sluganski prema HDZ-u, kako je to Bartulica kazao. Ocijenio je da je Bartulica uvijek protiv svih, voli medije i uvijek traži prostor da 'zabljesne'.

'Ključno je da su i jedan i drugi kandidat za predsjednika DP-a razgovarali s predsjednikom HDZ-a i da su zadovoljni ministrima', rekao je.

Komentirajući izjavu Marija Radića da ima potporu 70 posto članstva, naglasio je da je DP stranka koja okuplja ljude sličnih ideja i ne vidi da bi trebalo dolaziti do razilaženja. 'Nema podjele, uz Ivana Penavu su devet zastupnika i tri ministra, a tako ostaje i dalje', rekao je.

Dabro je govorio i o poreznoj reformi, rekavši da je najviše rasprava o porezu na nekretnine.

'Rasprava je konstruktivna i svatko daje svoje prijedloge kako bi to trebalo izgledati', poručio je Dabro.

Kazao je i da se radi na rebalansu. 'Nemamo prevelikih oscilacija u rebalansu, ono što nije odrađeno u ovoj godini prenamijenit ćemo u poljoprivrednu infrastrukturu, a u 2025. usmjerit ćemo se na produktivnost poljoprivrede, povećanje samodostatnosti i infrastrukture i svih elemenata koji su potrebni kako bismo podigli i sačuvali hrvatsko selo', poručio je.

Vaša reakcija na temu