Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
U Humu održan 32. Susret astronomskih društava regije Alpe-Adria

U Humu održan 32. Susret astronomskih društava regije Alpe-Adria

Okupilo se 40-ak uzvanika

Nakon prošlogodišnjeg susreta u talijanskom gradiću Amaro u pokrajini Carnia pokraj Udina, ovogodišnji 32. po redu Susret astronoma regije Alpe-Adria održao se ponovno u Hrvatskoj, u najmanjem gradu na svijetu - istarskom Humu u nedjelju 1. rujna.

Na ovogodišnjem susretu prisustvovalo je oko 40 uzvanika iz dvanaest astronomskih udruga koje djeluju na području Hrvatske i Italije. Sudionici su se počeli okupljati u Humu od 9 sati, a u 10 sati pozdravnim govorom susret su otvorili predsjednik Astronomskog društva Hum Marin Krota, zamjenica gradonačelnika Grada Buzeta Dubravka Črnac Dujanić i koordinator susreta Alpe-Adria Lovro Pavletić. Potom je Lorenzo Barbieri iz Astronomskog društva Bologna održao polusatno predavanje o razvoju nove meteorske mreže CARMELO koja promatra ove atmosferske pojave u radiovalnom području i o mogućnosti njenog širenja na ovu regiju.

Jutarnji dio programa obilježila su izlaganja talijanskih astronomskih udruga o trenutnim aktivnostima i projektima u tijeku, a moderator jutarnjeg programa je bio Lovro Pavletić glavni koordinator susreta Alpe-Adria. Redom to su bili Stefano Zanut iz Astronomskog društva Pordenone koji je prezentirao o radu zvjezdarnice Montereale Valcellina, Gianni Cetrulo iz udruge CALMA koji je prikazao rezultate mjerenja brzine rotacije Mliječne staze ostvarene pomoću radioteleskopa u Amaru, Mattia Piccoli (AFAM) iz Udina koji je prezentirao vlastite fotografije oblaka u Venerinoj atmosferi, Fulvio Tabacco (AFAM), također iz Udina koji je prikazao eksperimentalni postav za opažanje predviđenih provala nove te Enrico Pettarin koji je predstavio rad zvjezdarnice i planetarija u Farri d'Isonzo pokraj Gorice. Jutarnji dio programa zaključio je Patrik Krpan iz Rijeke koji je okupljenim astronomima iz regije predstavio model 'Astro pub kviza', zanimljivog načina za popularizaciju znanosti kroz vrlo posjećena okupljanja i zabavu.

Nakon pauze za ručak napravljena je grupna fotografija sudionika, a potom se krenulo na odabir najbolje astrofotografije u regiji. Ove godine u konkurenciji je sudjelovalo 16 fotografija, a nagrađene su fotografije Mattie Piccolija (AFAM) za treće mjesto, Zlatka Orbanića (Centar za astronomske studije Antares Trst) za drugo mjesto te Mateja Kusa (Akademsko astronomsko društvo - Rijeka) za prvo mjesto.

Popodnevni dio programa obilježila su izlaganja hrvatskih astronomskih udruga: Dorian Božičević iz Malog Lošinja održao je prezentaciju o aktivnostima Hrvatskog astronomskog saveza i Astronomskog društva 'Leo Brenner' u 2023. godini koji je ujedno kao glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza bio moderator popodnevnog dijela programa. Anton Stipeč iz Akademskog astronomskog društva - Rijeka predstavio je aktivnosti AAD-a Rijeka u 2024. godini iz koje se posebno ističu ekspedicija na potpunu pomrčinu Sunca u Teksas i praćenje polarne svjetlosti, Dino Gržinić, također iz AAD-a Rijeka, predstavio je svoj rad na razvijanju programa za efikasniju detekciju meteora u sklopu Globalne meteorske mreže te aplikacije za jednostavnije bilježenje meteora prilikom vizualnog promatranja. Izlaganje hrvatskih astronoma zaključili su Iva Forkapa iz Astronomskog društva i Znanstveno edukacijskog centra Višnjan i Aleksandar Merlak kao predstavnik društva domaćina.

Susret je zaključen odlukom o sljedećim gradovima domaćinima ovog lijepog astronomskog susreta, a to će biti Farra d'Isonzo 2025. (CCAF) i Trst 2026. (CSAAT). Nakon zatvaranja susreta dr. sc. Mateo Paulišić iz Pazina i Fakulteta za Fiziku Sveučilišta u Rijeci održao je zanimljivo znanstveno-popularno predavanje 'Kakve čestice mogu postojati u našem u našem susjedstvu?'.

Vaša reakcija na temu