Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MUP Vijenci i svijeće za 97 poginulih i nestalih policajaca na vukovarskom ratištu

Vijenci i svijeće za 97 poginulih i nestalih policajaca na vukovarskom ratištu

Na branik domovine stali su 1991. godine

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva policije i Policijske uprave vukovarsko-srijemske u Vukovaru - gradu heroju je jučer odana počast 97 poginulih i nestalih policajaca koji su prvi stali na branik domovine na vukovarskom ratištu 1991. godine.

'Obilježavamo tradicionalno spomen na policijske službenike koji su izgubili život u obrani Vukovara, njih 97, koji su od prvog dana bili ona prva linija organiziranog otpora prema agresoru, ljudi koji su svoju hrabrost pokazali onda kad je bilo najteže i kad je najviše trebalo za obranu Hrvatske. Naša uloga hrvatske policije je specifična, ja bih kazao i u svjetskim razmjerima, jer je bila ona sila koja se suprotstavila agresorskoj vojsci, koja je stvorila uvjete da se postupno stvaraju, prvo postrojbe Zbora narodne garde, onda i Hrvatske vojske. Utoliko je naša dužnost da se prisjećamo svih tih mjesta stradanja hrvatskih policajaca', rekao je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ističući dužnost održavanja sjećanja i odavanja počasti hrvatskim policajcima koji su dali svoje živote za slobodu hrvatske države.

Svečani program započeo je u Marincima gdje su položene svijeće trobojnice na mjestu gdje su prije 33 godine u pokušaju proboja prema tada okupiranom gradu Vukovaru poginula desetorica policajaca - tri pripadnika ATJ Lučko, tri pripadnika SJP Slavonski Brod 'ŠAP' i četiri pripadnika Zbora narodne garde, dok su ranjena ukupno 44 hrvatska branitelja.

Svijeće trobojnice za ove hrabre hrvatske vitezove položili su obitelji poginulih hrvatskih branitelja te rukovoditelji policijskih uprava zajedno s predstavnicima udruga i predstavnicima Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara, uz počasni postroj Interventne jedinice policije PU vukovarsko-srijemske i tihu glazbenu podlogu, pjesmu 'Otišo je otac moj polako' u izvedbi Policijske klape Sveti Mihovil.

Molitvu odrješenja za stradale predvodio je policijski kapelan Policijske uprave vukovarsko-srijemske, don Ivan Begović.

U dramsko-glazbenoj izvedbi 'Za naš korak slobodni' ispred zgrade nekadašnje Policijske uprave Vukovar, izvođači Mato Grgat, Zaprešić boysi, Tamburaški sastav štit iz PU brodsko-posavske i Chriztel Renae Aceveda prizvali su ponos i zahvalnost našim poginulim i nestalim hrvatskim redarstvenicima, a 97 polaznika Policijske škole Josip Jović položilo je 97 bijelih 'svijeća zahvale za naš korak slobodni'.

Velečasni Frano Musić, biskupski vikar za pastoral u Ministarstvu unutarnjih poslova, predvodio je molitvu za vječni spokoj poginulim i nestalim policajcima.

Vaša reakcija na temu