Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / HRT Više od deset tisuća Filipinaca u Hrvatskoj: 'Poslodavci ih cijene'

Više od deset tisuća Filipinaca u Hrvatskoj: 'Poslodavci ih cijene'

Filipini osnovali posebno ministarstvo za radnike migrante

Filipinci su u Hrvatskoj prepoznati kao vrijedni radnici. Na hrvatskom tržištu rada ih je više od deset tisuća.

Jednostavnijem uvozu kvalificirane radne snage pridonijet će i potpisan Memorandum o zapošljavanju između Hrvatske i Filipina koji su čak osnovali i posebno ministarstvo za radnike migrante. Ministar Hans Leo J. Cacdac posjetio je Hrvatsku.

Konobari i baristi udaljeni su deset tisuća kilometara od domovine, no u zagrebačkom ugostiteljstvu odlično su se snašli.

'Ja sam dobro, kolege su dobre, šef je dobar. Došao sam iz Katara, bolje mi je ovdje i plaća je dobra', kazao je Joebert, konobar s Filipina.

'Sretan sam ovdje, ljudi su pristupačni', naveo je Vincent, barist s Filipina.

Najviše Filipinaca radi u turizmu

Najviše Filipinaca radi u turizmu, manje u autoindustriji i građevini, no privlačno im je i pekarstvo. Samo u Mlinaru radi ih oko 400.

'Tvrtka je odlična, ima mnogo bonusa za zaposlenike. Pozvala sam ovamo i svoje rođake', rekla je Melvin Augustin.

Milijuni Filipinaca rade u inozemstvu. Njihova vlada itekako se brine o njihovoj pravnoj sigurnosti.

'Vidimo povećanu potražnju za našim radnicima u srednjoj i istočnoj Europi. Želimo njihov rad učiniti sigurnim, bez ilegalnih radnji poput naplaćivanja troškova radnicima koje bi poslodavac trebao plaćati i ilegalnog dovođenja radnika iz drugih zemalja', kazao je Hans Leo J. Cacdac, ministar za filipinske radnike migrante, prenosi HRT

Promjenama Zakona o strancima i Hrvatska želi unaprijediti sustav uvoza radnika, pa tako i Filipinaca.

'Vidimo da oni ostaju u Hrvatskoj. Sad kad će se produljivati radne dozvole, mi smo sigurni da će oni konzumirati sve tri godine i opet se prijaviti za rad u Hrvatskoj', rekao je Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Slični mentalitet i višestruka zarada mami ih u Hrvatsku

Slični mentalitet i višestruka zarada Filipince mami u Hrvatsku.

'Dolaze s dobrim kvalifikacijama jer su radili u vrhunskim svjetskim hotelima i poslodavci ih cijene', komentirao je Davor Štern, počasni generalni konzul Filipina.

'I dalje će biti potreba za dolascima stranih radnika, ali mislimo da će se taj broj smanjivati, ne očekujemo ovako snažne stope rasta dolazaka stranih radnika u našu zemlju', istaknula je Irena Weber, direktorica HUP-a.

Očekuje se da će do kraja godine biti izdano čak 200 tisuća radnih dozvola radnicima iz trećih zemalja.

Vaša reakcija na temu