Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot HRT Vjekoslav Prebeg na ruskom sudu osuđen na 23 godine zatvora jer je bio na strani Ukrajine

Vjekoslav Prebeg na ruskom sudu osuđen na 23 godine zatvora jer je bio na strani Ukrajine

Suđenje u odsutnosti

Ruski vojni sud donio je odluku u slučaju pet stranaca zarobljenih tijekom specijalne vojne operacije na teritoriju Ukrajine, piše ruski Kommersant.

Šveđanin Mathias Gustavsson, Hrvat Vjekoslav Prebeg te Britanci John Harding i Andrew Hill u odsustvu proglašeni su krivima za plaćeništvo. Štoviše, prva trojica su također proglašena krivima za prolazak kroz obuku za terorističke aktivnosti i nasilno preuzimanje vlasti u DNR. Britanac, Dylan Healy, osuđen je za sudioništvo u plaćeništvu.

Tužitelj je za trojicu optuženika zatražio kaznu od 21 godinu zatvora u koloniji strogog nadzora, a za još dvojicu šest i pet godina. No, sud je Gustavssona, Prebega i Hardinga osudio na još dulje kazne - svaki od njih osuđen je na 23 godine zatvora s maksimalnim nadzorom, a prvih pet godina moraju odslužiti u zatvoru.

Prema istražiteljima, od veljače do svibnja 2022. Gustavsson, Prebeg i Harding i Hill stupili su u službu u raznim marinskim postrojbama ukrajinskih oružanih snaga i nakon toga sudjelovali u vojnom sukobu protiv oružanih snaga DNR-a, LNR-a i Ruske Federacije.

Hrvat Vjekoslav Prebeg rekao je da je, kao vojno lice po zanimanju, odlučio sudjelovati u sukobu u Donbasu još 2019. godine. Službeno je počeo služiti u ukrajinskoj vojsci 2020. Prema njegovim riječima, zarobljen je u blizini Mariupolja.


Vaša reakcija na temu