Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Prijatelji životinja Zlostavljaču konja odgođen zatvor jer bi to utjecalo na dobrobit konja?!

Zlostavljaču konja odgođen zatvor jer bi to utjecalo na dobrobit konja?!

Prijatelji životinja zgroženi su apsurdnom presudom i ukazuju na nužnost zakonske zabrane štraparijada

Snimka batinanja konja šokirala je javnost, no zlostavljanje nije izuzetak, već redovita praksa treninga za štraparijade

Udruga Prijatelji životinja i brojni građani zgroženi su presudom karlovačkog suda prema kojoj je prihvaćen zahtjev Mile Ivaniševića da mu se odgodi zatvorska kazna od šest mjeseci zbog zlostavljanja konja. Kao ključan razlog uvažavanja zahtjeva notornog zlostavljača, kojega je cijela Hrvatska gledala preko snimke uživo na Facebooku kako brutalno i nemilosrdno udara konja batinom, navodi se apsurdna mogućnost ugrožavanja dobrobit konja koje uzgaja.

'Ova bizarna presuda šamar je u lice logici i zdravom razumu! Jednako bi suludo bilo da sud odluči da netko tko je zanemarivao i zlostavljao svoju djecu dobije odgodu zatvora jer ima djecu o kojoj mora brinuti. Naša udruga u prijavi Državnom inspektoratu u rujnu prošle godine zatražila je, osim kazne, da se zlostavljaču oduzmu sve životinje, da mu se zabrani nabava novih i da mu se ukinu potpore u poljoprivredi ako ih dobiva. Umjesto toga, sud mu odobrava daljnje razmnožavanje konja i tzv. skrb o njima. S razlogom smo zabrinuti da su ugroženi svi njegovi konji za čiju se dobrobit tobože brine. Problem je i što mnogi drugi mlate konje zbog treniranja za štraparijade, samo se time ne hvale na snimkama', upozorava Snježana Klopotan Kačavenda, koordinatorica projekata u udruzi Prijatelji životinja.

Navodi da Ivanišević nije tukao konja zato što je sam po sebi zlostavljač, već to rade i svi ostali koji sudjeluju na štraparijadama: 'Moramo biti svjesni da zlostavljanja konja neće prestati sve dok veterinarska inspekcija izdaje suglasnosti za održavanje štraparijada. Batinanje konja dio je redovite pripreme za događanja na kojima su konji prisiljeni vući teške trupce pa je na štraparijadama dovoljno podizanje ruke, povik ili bolno povlačenje za žvale da izazove uvjetovano ponašanje konja, koji u strahu od udarca povuče preteški teret. Na svakoj štraparijadi vidimo da konji često zastaju, posrću, propinju se, muče se kako bi povukli teret te pokazuju znakove iscrpljenosti i uznemirenosti. Takvo tretiranje konja nedvojbeno je kršenje brojnih zakonskih odredaba o dobrobiti životinja.'

Prijatelji životinja još su 2016. zatražili zakonsku zabranu štraparijada ukazujući da se radi o mučenju konja i kršenju Zakona o zaštiti životinja. To je potvrdila i veterinarska inspekcija odbijajući nedavno zahtjev za korištenje konja na štraparijadi jer nisu mogli dokazati da će se moći izbjeći bol, patnja, ozljede ili strah kod konja. Iz Udruge navode da se nijedna štraparijada ne može održati bez patnje životinja, koja počinje već udaranjem konja kao dio treninga, a čim se priveže za bilo koju veličinu trupca, konj već trpi bol i stres. Nema regulacije koja bi omogućila održavanje tih zloglasnih događanja bez kršenja zakonskih odredbi, zbog čega inspekcija treba zabraniti svaku štraparijadu!

Znakovito je da pravi motiv organizatora i sudionika štraparijada nema veze s promocijom konja ili hrvatskih pasmina, već se radi o unosnoj zaradi od više desetaka tisuća eura od klađenja na pobjednika i prodaje pobjednika za višestruko veće iznose od onog za koji je kupljen. 'Kada vidimo konja koji pobjeđuje, to je onaj koji je najviše zlostavljan! Štraparijade nisu dio hrvatske tradicije, građani ne žele ovakve običaje. Ovi događaji, osim što predstavljaju kršenje zakonskih odredaba, pridonose i ilegalnim aktivnostima koje su velika sramota za lokalne zajednice i županije. Odgovornost lokalnih vlasti je da na svojem području ne dopuste njihovo održavanje, a veterinarske inspekcije da ne izdaju suglasnost za patnju konja', poručuju Prijatelji životinja.

Peticija za zabranu štraparijade i više informacija nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Vaša reakcija na temu