Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Police za knjige odražavaju vašu osobnost, odaberite onu pravu!

Police za knjige odražavaju vašu osobnost, odaberite onu pravu!

Fensi efekt je još izraženiji ako posjedujete zaista veliku zbirku knjiga

Police za knjige su važno središte vašeg doma. Prije nego što počnete izlagati omiljene naslove,razmislite o organizaciji prostora i ukupnoj funkcionalnosti. Sve počinje od same selekcije. Vaš stan može biti obogaćen multifunkcionalnim namještajem koji će upotpuniti cjelokupni interijer.

Veličina

Prvi kriterij koji određuje izbor odgovarajuće police za knjige je veličina vaše zbirke knjiga. Ako imate nekoliko knjiga, bit će dovoljno nekoliko polica. Za obimnu zbirku trebate razmišljati o nosivosti namještaja. Debljina polica ne bi smjela biti manja od 1,8 cm kako bi se spriječilo njihovo savijanje. 

Idealno je zauzeti cijelu površinu jednog zida, ali ako to prostor vašeg stana ne dopušta, možete se zadovoljiti s nekoliko manjih polica raspoređenih po stanu. Prije nego što krenete u kupovinu namještaja, izmjerite same knjige. Dubina od 30 cm obično će biti dovoljna, ali svakako ne biste željeli otkriti tek nakon napornog montiranja da vam knjige vire s polica.

Oblik

Za nekoliko knjiga bit će vam dovoljna manja polica geometrijski privlačnog oblika s nekoliko sekcija. Veću zbirku knjiga bolje je smjestiti, primjerice, u prostrane police koje pokrivaju cijeli zid. Prikladna alternativa je i velika kocka koja se odlično uklapa ne samo uz zidove, već i kao pregrada u sredini velikih prostorija. Također može poslužiti kao namještaj za djecu. Osim knjiga, u neka polja možete staviti i košare ili kutije za potrepštine i tako stvoriti dodatni prostor za pohranu.

Stil

Stil same police trebao bi prije svega odgovarati cjelokupnom izgledu vašeg interijera. Polica za knjige je ipak istaknuti element koji privlači poglede. Stoga je važno razmisliti kako će izgledati na odabranom mjestu, kako bi bila uravnotežena ne samo u praktičnom smislu, već i u dizajnerskom. 

Najrobusnija je naravno polica od masivnog drveta, koja se odlično uklapa u rustikalni interijer. Lakša i jeftinija opcija je laminat, koji pristaje gotovo svakom stilu. Ako pak težite zaista luksuznom izgledu, potražite police s staklenim elementima.

Polica za knjige može čak i služiti kao svjetlo. Dovoljno je ugraditi LED trake ili dodati lampu, difuzor ili svjetlosni lanac. Idealno bi bilo da ima i integrirani dimmer, koji vam omogućuje prilagođavanje točne količine svjetla, bilo da se pripremate za čitanje, rad ili opuštanje.

Sigurnost

Polica puna knjiga može biti prilično mnogo teška. U slučaju velikog broja knjiga, težina može

dosegnuti i stotine kilograma. Stoga je potrebno razmotriti njezinu sigurnost, osobito ako se radi o visećim jedinicama ili ako imate djecu u kućanstvu. Slobodno stojeće police mogu izgledati kao privlačne penjalice. Ako želite biti potpuno sigurni, odaberite police za knjige čvrsto pričvršćene za zid.


Kako organizirati police za knjige?

Kako polica općenito izgleda, koje su knjige i dodaci u njoj, ali i sam izbor njenog rasporeda, mnogo toga otkriva o njenom vlasniku. Pažljivo razmislite kako ćete posložiti knjige.

Postaviti ih uspravno ili s koricama prema naprijed? Potrebno je samo upotrijebiti maštu i kombinirati. Ipak, uvijek imajte na umu pravilo da je manje više.

Ako težite prozračnosti i sofisticiranosti, zaboravite na pretrpane police. Minimalizam je bolji put. Dodajte omiljene ili dizajnerske predmete poput cvijeća, časopisa, košara za sitnice, kutija, satova ili zanimljivih slika. Polica za knjige bi trebala biti izložba svega što volite i odražavati iste materijale koji se pojavljuju u interijeru.

Razvrstavanje knjiga prema žanru

Ako volite stvarno organizirano okruženje koje odiše harmonijom, onda je ovaj način razvrstavanja knjiga za vas najprikladniji. Bez miješanja različitih vrsta. Jednostavno stvorite sekcije prema vrstama knjiga i svaka će vam uvijek biti pri ruci. Savršeno za konzervativne i učiteljske tipove.

Razvrstavanje knjiga prema autorima

Još jedan pregledan način razvrstavanja knjiga je sortiranje od A do Z prema autoru. Ovo je prikladno za sve koji imaju dobru memoriju za imena i odmah znaju koje naslove mogu očekivati od određenog autora. Ako ne želite bespotrebno tražiti o čemu koja knjiga govori, posebno ako posjedujete naslove koje tek trebate pročitati, krenite putem kombinacije i unutar pojedinih žanrova posložite knjige po abecedi.

Razvrstavanje knjiga prema veličini

Posljednje što želite je da police s knjigama izgledaju neuredno i izazivaju osjećaj disharmonije.

Obratite pažnju na nekoliko sitnica koje vam mogu nesvjesno odmoći. Visina knjiga igra veliku ulogu u tome kako cijela polica izgleda. Pokušajte posložiti knjige tako da u jednom redu sve budu iste visine ili da im se veličina postupno povećava. Tako ćete postići željeni efekt urednosti. 

Razvrstavanje knjiga prema bojama

Ako vam je važniji estetski dojam od činjenice da ćete svaku knjigu tražiti dugo, svakako isprobajte ovo razvrstavanje. Fensi efekt je još izraženiji ako posjedujete zaista veliku zbirku knjiga. Za taj vizualni doživljaj to se definitivno isplati!

Vaša reakcija na temu