Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HBS BOKS Predsjednik Bono Bošnjak izabran za novi četverogodišnji mandat na čelu HBS-a

BOKS Predsjednik Bono Bošnjak izabran za novi četverogodišnji mandat na čelu HBS-a

Dodijeljene novčane nagrade osvajačima medalja te priznanja za životno djelo

U subotu, 15. lipnja 2024. u konferencijskoj dvorani Srednje škole Jelkovec, a uoči mečeva posljednjeg 10. kola Prve Hrvatske boksačke lige, održana je Izvanredna izborna i redovna skupština Hrvatskog boksačkog saveza na kojoj je praktički jednoglasno (jedan glas protiv i jedan suzdržan) za novi četverogodišnji mandat izabran dosadašnji predsjednik Bono Bošnjak koji nije imao protukandidata.

Predsjednik HBS-a Bono Bošnjak (na čelu Hrvatskog boksačkog saveza od 2013. godine) uoči izvanredne izborne skupštine podnio je ostavku, a razriješena su i sva ostala tijela HBS-a.

'Podnio sam ostavku kako bismo se pregrupirali u Hrvatskom boksačkom savezu i s novim, mlađim i perspektivnijim snagama dali novi zamah hrvatskom boksu', rekao je predsjednik Bošnjak, a na njegov prijedlog skupština je podržala novi Izvršni odbor HBS-a: Mario Žiger (novi dopredsjednik HBS-a i predsjednik Zagrebačkog boksačkog saveza), Ante Matas (Split), Hrvoje Marić (Zadar), Moris Tanković (Pula), Dražen Kuhar (Koprivnica), Goran Ivezić (Slavonski Brod), Tihana Tomas Skala (Zagreb) i Ana Krga (Samobor).

Novi Nadzorni odbor HBS-a: Miljenko Rožmarić (predsjednik NO), Marijan Mareković i Milovan Rađen.

Stegovni sudac HBS-a: Naim Ramaj.

Na skupštini HBS-a usvojen je i prijedlog predsjednika Bošnjaka da se Hrvatski boksački savez kandidira za domaćinstvo Europskog prvenstva za seniore i seniorke do 22 godine sljedeće, 2025. godine u Poreču.

HBS i Poreč dosad su bili uspješni domaćini Europskog prvenstva U-22 prije dvije godine, te ove godine Europskog prvenstva za mlađe seniore i mlađe seniorke.

Potvrđeno je da Hrvatska najesen ove godine neće biti domaćin Svjetskog prvenstva za mlađe seniore i mlađe seniorke koje je od 20. listopada do 6. studenoga 2024. godine također bilo dodijeljeno Poreču, no kako Svjetska boksačka federacija IBA inzistira na nastupu reprezentacije Rusije što je protivno odlukama Međunarodnog olimpijskog odbora i Europske unije, a tako i odlukama Hrvatskog olimpijskog odbora i Republike Hrvatske, Svjetsko prvenstvo za mlađe seniore i ml. seniorke prebačeno je u Budvu (Crna Gora).

Samo u 2023. godini hrvatski boksačice i boksači u svim dobnim kategorijama nastupili su na 33 međunarodna natjecanja, od toga na pet europskih prvenstva i dva svjetska prvenstva, organizirana su četiri državna prvenstva u svim dobnim skupinama i deset kola Prve Hrvatske boksačke lige, te osam zajedničkih okupljanja i priprema reprezentativnih selekcija.

U prošloj, 2023. godini naši boksačice i boksači osvojili su 10 odličja na europskim prvenstvima, dva na IBA Champions Nights, te jedno zlatno odličje na seniorskom EUBC kupu.

Gabrijel Veočić uz srebro na Europskim igrama 2023. ostvario je i plasman na Olimpijske igre u Parizu čime je nastavljen kontinuitet nastupa hrvatskih boksača na svim olimpijskim igrama od hrvatske neovisnosti i prvog nastupa na OI u Barceloni 1992. godine.

U 2024. godini već je osvojeno rekordnih sedam odličja na dosad održanim europskim prvenstvima – četiri na EP-u mlađih seniora i ml. seniorki u Poreču, te tri na Europskom seniorskom prvenstvu u Beogradu.

Uz jednoglasno usvojeno financijsko izvješće za 2023. i financijski plan 2024. godine, u svečanom dijelu skupštine nagrađeni su osvajači odličja na ovogodišnjem Europskom seniorskom prvenstvu u Beogradu, te su dodijeljene nagrade za životno djelo zaslužnim boksačkim djelatnicima.

HBS je novčano nagradio prvaka Europe Gabrijela Veočića za zlatnu medalju s 5.000 eura, srebrnu Luciju Bilobrk s 3.000 eura i brončanog Luku Pratljačića s 2.000 eura.

Plakete za životno djelo primili su dosadašnji predsjednik Zagrebačkog boksačkog saveza Nenad Ivanković, trener u BK Split Zvonko Giljanović, te za predani rad i 60 godina djelovanja u boksu Novica Novo Bardak iz Slavonskog Broda.

Uz skupštinu HBS-a u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom održani su i seminar i redovito licenciranje za trenere i sekundante hrvatskih boksačkih klubova.

Vaša reakcija na temu