Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Sport-IT Cro Race starta iz Vodica prema Sinju, ukupna trasa duga gotovo tisuću kilometara

Cro Race starta iz Vodica prema Sinju, ukupna trasa duga gotovo tisuću kilometara

Sudjeluje 140 biciklista

Deveto izdanje međunarodne biciklističke utrke CRO Race održat će se od 1. do 6. listopada. Ugostit će 20 biciklističkih timova iz Europe, Azije, Amerike i Australije, kroz šest etapa, na trasi dugoj gotovo 1000 kilometara diljem Hrvatske. 

Kao i dosadašnjih godina, utrku će svakodnevno prenositi Hrvatska radiotelevizija. Izravan prijenos bit će emitiran i na Eurosportu. Zahvaljujući suradnji s tvrtkom A.S.O., televizijski signal emitirat će se na šest kontinenata - u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji - u čak 190 zemalja. 

'CRO Race zovu i najljepšom razglednicom Hrvatske s obzirom na to da se tijekom utrke cijela Hrvatska prikazuje iz zraka i pretvara u jedinstvenu sportsku arenu.

Ima odličan status u biciklističkom svijetu, što potvrđuje i uvrštenje utrke u kalendar Svjetske biciklističke organizacije (UCI) i rang kvalifikacije utrke 2.1. Dosad su na prethodnim izdanjima utrke sudjelovala i najveća imena profesionalnog biciklizma poput Vincenza Nibalija, Marka Cavendisha, Tadeja Pogačara, Primoža Rogliča, Adama Yatesa i drugih. Ove godine također se očekuje dolazak nekoliko snažnih imena, među kojima valja izdvojiti Elia Vivianija, Brandon McNulty, Ethana Haytera, Joshua Tarling Oscar Onley Edoardo Zambanini', naveli su organizatori.

Utrka ove godine starta u Vodicama. Na putu prema Sinju koji je cilj prve etape biciklisti će proći i kroz Šibenik. Uvodna etapa duga je 162,5 kilometara. Destinacijski su partneri Šibensko-kninska županija i Splitsko-dalmatinska županija.

Drugu etapu otvara Biograd na Moru, odakle će se biciklisti uputiti prema Ličko-senjskoj županiji koja je uz Turističku zajednicu Zadarske županije partner na etapi. Na etapi dugoj 114,5 kilometara biciklisti će proći kroz Zadar i Pag, a finiširati u Novalji. 

Cijela se karavana nakon toga seli u Otočac odakle će treća etapa duga 154 kilometara voditi do Opatije. Destinacijski je partner na ovoj etapi i Primorsko-goranska županija.

Na četvrtoj etapi biciklisti će startati u gradu Krku te će prijeći ukupno 160,5 kilometara preko Malinske, Rasopasnog, Solina i Njivica sve do Rijeke i Viškova odakle će krenuti prema već dobro poznatom cilju - Labinu. Destinacijski je partner na ovoj etapi i Istarska županija. 

Početak pete etape, koja zahvaća Primorsko-goransku i Karlovačku županiju, smješten je u Ozlju. Karlovac je cilj. Destinacijski je partner na ovoj etapi Turistička zajednica Karlovačke županije.

Završna, šesta etapa, startat će u Svetoj Nedelji, a vozit će se do posljednjeg brdskog cilja utrke u Svetom Ivanu Zelini nakon kojeg će završiti u Zagrebu. Destinacijski je partner i Zagrebačka županija.

1. listopada: etapa Vodice-Sinj

2. listopada: etapa Biograd na Moru-Novalja 

3. listopada: etapa Otočac-Opatija 

4. listopada: etapa Krk-Labin

5. listopada: etapa Ozalj-Karlovac

6. listopada: etapa Sveta Nedelja-Zagreb.

'Ovogodišnja biciklistička utrka CRO Race ponudit će mnoga uzbuđenja, jedno je od njih zasigurno i peto izdanje virtualne utrke za djecu - Kids CRO Race - koja se organizira s ciljem poticanja što više djece na rekreaciju i sport te stvaranja svijesti o pozitivnim učincima na zdravlje koje kretanje biciklom donosi društvu i pojedincima. Naglasak se stavlja i na promociju razvoja i poticanja niskougljičnog prometa, održivog i za okoliš neinvazivnog načina kretanja.

Ovogodišnji Kids CRO Race bit će održan sa startom u Vodicama te u gradovima koji su ciljevi etapa - Sinju, Novalji, Opatiji, Labinu, Karlovcu i Zagrebu. Svakog dana proglasit će se najbolji natjecatelji, a najbolji mladi biciklisti u ukupnom poretku bit će proglašeni na završnoj ceremoniji u Zagrebu. Zahvaljujući partneru Keindl Sportu, svim će natjecateljima i ove godine biti osigurani bicikli i trenažeri Elite. Djeca će doživjeti nevjerojatno i realno iskustvo te adrenalin koji vožnja na utrci CRO Race pruža. 

Djeca će na Kids CRO Race natjecanje biti pozvana u suradnji s lokalnim osnovnim školama. Oni koji to žele mogu se i sami prijaviti na mjestu događanja sat vremena prije početka utrke', istaknuli su iz organizacije. 

Zanimljive brojke o utrci

Ove godine na CRO Raceu sudjeluje 20 timova i 140 biciklista. Utrka će biti prikazana u 190 država u prijenosu uživo.

U organizaciji sudjeluje 250 ljudi, kojima se pridružuje 300 ljudi u timovima. Uključeno je i 80 vozila organizacije, 130 vozila ekipa, 1300 redara, 750 policajaca, 90 policijskih motora i 50 policijskih automobila. Svako vozilo u karavani prijeđe oko 2500 kilometara.

Hrvatski biciklisti na CRO Raceu su: Fran Miholjević (Bahrain Victorius), Viktor Potočki, (Ljubljana Gusto Santic), Nicolas Gojković (Adria Mobil), Ian Peran (Ljubljana Gusto Santic).

Vaša reakcija na temu