Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Олег from Pixabay Nutricionistkinja upozorila na tri mliječna proizvoda koja mogu biti štetna po zdravlje

Nutricionistkinja upozorila na tri mliječna proizvoda koja mogu biti štetna po zdravlje

Nemaju svi blagotvorno djelovanje na organizam

Mnogi liječnici slažu se da je redovita upotreba fermentiranih mliječnih proizvoda, koji sadrže bakterije korisna za crijevnu mikrofloru, osnova zdravog načina života i pravilne prehrane. Međutim nemaju svi oni blagotvorno djelovanje na ljudski organizam.

Nutricionistkinja Daria Rusakova sastavila je listu fermentiranih mliječnih proizvoda koji mogu biti opasni po zdravlje.

1. Jogurti sa aditivima

Jogurti s raznim dodacima nisu prirodno 'mlijeko' jer sadrže mnogo više ugljikohidrata nego bilo koji drugi fermentirani mliječni proizvod. Zbog neprirodnih dodataka i velike količine šećera, koji remeti apsorpciju kalcija, prije spadaju među slatkiše nego mliječne proizvode, prenosi N1

2. Mliječni proizvodi bez masti

Iako ih većina uzima jer misli da su niskokalorični i zdravi, nemasni mliječni proizvodi zapravo su sve osim zdravi. Činjenica je da se u sastav takvih jogurta dodaje škrob kako bi se postigla potrebna konzistencija, koja je kalorična, kao i ugljikohidrati. Problem je što bezmasno 'mlijeko' ne zasićuje organizam, već naprotiv - potiče apetit povećanjem razine šećera u krvi.

3. Vrhnje

Vrhnje s udjelom masti od 25-30% jedna je od najtežih probavljivih namirnica a i ometa rad gušterače i jetre. Međutim to ne znači da se ove namirnice treba potpuno odreći.

Da biste izbjegli probleme s probavom i rizik od razvoja gastrointestinalnih bolesti, dovoljno je samo uzeti onaj sa manjim sadržajem masti - 10-15%.

Vaša reakcija na temu