Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Vlada želi stati na kraj kratkoročnom najmu, iznajmljivači ogorčeni

Vlada želi stati na kraj kratkoročnom najmu, iznajmljivači ogorčeni

'S poreznom politikom najjasnije i najkonkretnije možete poslati poruku da je dosta s tim načinom upravljanja'

Od cijele porezne reforme najviše je drame izazvalo povećanje paušala. U državi koja živi od turizma, Vlada želi stati na kraj kratkoročnom najmu. Kakav bi to utjecaj moglo imati na sezonu? 

Paušal po krevetu dosad je iznosio između 19,91 euro i 199,08 eura, o čemu su odlučivale jedinice lokalne samouprave. Novi prijedlog je 150 do 300 eura po krevetu. Točan iznos odredit će općina, ali porast je to od 653,4 posto.

Novom se računicom mijenja i iznos i način odlučivanja. Presudna će biti turistička razvijenost. U Hrvatskoj se dijeli u četiri kategorije, a svaka ima različit okvir u kojem će opet načelnici i gradonačelnici odrediti iznos paušala. Za turistički najrazvijenija mjesta po krevetu će iznos biti od 150 do 300 eura. U drugoj skupini paušal je između 100 i 200 eura, u trećoj 30 do 150 eura te u četvrtoj od 20 do 100 eura.

Poruka koja stiže od ministra turizma Tonča Glavine neće usrećiti iznajmljivače. On tvrdi da smo u srcu ove sezone imali 40 posto praznog smještaja.

'S poreznom politikom najjasnije i najkonkretnije možete poslati poruku da je dosta s tim načinom upravljanja i dodatnim kapacitetima. Ako sad krenete automobilom od Dubrovnika do Pule, vidjet ćete nove kranove i nove kapacitete koji su izgradnji', rekao je.

Kazao je da za to u Hrvatskoj nema mjesta. Nada se da će neki ipak odustati i krenuti u dugoročan najam.

'U tim apartmanima bit će naša kćer koja je student, poslije sin. Oni neće morati iseljavati iz Hrvatske jer ne mogu naći svoj smještaj, a možda će se moći i zaposliti tu, barem jedno radno mjesto. Znači, mi smo njima riješili na neki način budućnost da ne moraju razmišljati ići van. Znači, nećemo odustati od toga', pojasnio je, prenosi Dnevnik Nove TV

Zbog svega se iznajmljivači se osjećaju kažnjeno. Udruge su već najavile pregovore s Vladom. Vremena imaju do 1. siječnja.

Vaša reakcija na temu