Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Renata Markota from Pixabay / ilustracija CAR-T TERAPIJA Stiže nova šansa za izlječenje oboljelih od leukemije

CAR-T TERAPIJA Stiže nova šansa za izlječenje oboljelih od leukemije

U Hrvatskoj bi godišnje bilo potrebno između 80 i 100 pripravaka

Bolovi u leđima i rebrima, problemi s ravnotežom, umor... Operacija kralježnice prošlog srpnja otkrila je crnu dijagnozu kod Ivana Szekresa iz Zagreba - multipli mijelom, neizlječivu bolest koštane srži. Godinu dana kasnije, prva bitka je dobivena jer nedavno mu je proglašena remisija.

'Kažu da ću vjerojatno ići na terapiju održavanja idućih pet godina. Onda će se vidjeti u kojem će smjeru to ići. Moguće je da će se dogoditi i relaps u nekom trenutku, što znači da će se bolest vratiti i ja ću postati rezistentan na ovu terapiju', prepričao je svoje iskustvo.

Upravo za one kojima više nijedna terapija ne pomaže, spas bi trebala postati stanična imunoterapija. Trostruka CAR-T terapija povećala bi šanse izlječenja kod gotovo 90 posto oboljelih. Zaklada Zora na čelu s doktorom Mladenom Merćepom, imunologom s Fakulteta za biotehnologiju i razvoj lijekova Sveučilišta u Rijeci, krenula je s uvođenjem projekta u Hrvatsku.

'Metoda je vrlo jednostavna. Od pacijenta uzmemo krv, u laboratorijima je obradimo, osposobimo imuni sustav da uništava tumor kod pacijenta i jednostavnom infuzijom vratimo stanice natrag', objasnio je Merćep za RTL

Prva faza projekta uključuje kupnju opreme nužne za vlastitu proizvodnju koja je će se odvijati u laboratoriju KBC-a Sestre milosrdnice. Skratilo bi se tako i vrijeme liječenja s oko šest mjeseci na tri tjedna, za što je potrebno 2,5 milijuna eura.

'Jedna terapija za jednog pacijenta, odnosno cijena farmaceutskog pripravka košta 400 tisuća eura. Nama za pokretanje laboratorija za prvih pet pripravaka treba milijun eura, dalje bi daleko dostupnija bila ova vrsta terapije', rekao je ravnatelj Dječje bolnice u Klaićevoj Goran Roić.

U Hrvatskoj bi godišnje bilo potrebno između 80 i 100 pripravaka. Ministarstvo je inicijativu podržalo, a zatražena je pomoć Vlade. Mira Armour iz udruge MijelomCRO upozororila je da su zbog manjka novih terapija oboljeli često spremni na sve da dođu do lijeka.

'Ljudi znaju otići u Tursku, u Indiju, traže preko interneta, traže od rodbine u Americi, svi pitaju, nadaju se da će naći spas', kazala je Amour.

A 2013. cijela se Hrvatska ujedinila i pomogla malenoj Nori Šitum da otputuje u Ameriku i dobije ovu tada još eksperimentalnu terapiju. Bolest je nažalost bila jača, ali njezina majka kroz Zakladu koja nosi Norino ime zagovara realizaciju ovog projekta.

'Bili smo svojevrsni pioniri, sami smo morali istraživati gdje je što uopće moguće za nastavak liječenja. Ovo čemu smo danas svjedočili terapija je koja još tri puta naprednija', rekla je Đana Atanasovska, majka preminule Nore Šitum.

Godišnje je gotovo 500 novo dijagnosticiranih odraslih osoba i oko 50-ak djece. U najboljem slučaju najkasnije do ljeta iduće godine prvi pacijenti mogli bi dobiti lokalno proizvedene pripravke. Ali već i sad činjenica da ovakav lijek postoji vjetar je u leđa koji onima s najgorim dijagnozama.

Vaša reakcija na temu