Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Hamiltonu Velika nagrada Britanije, pobjedu je čekao više od tisuću dana

Hamiltonu Velika nagrada Britanije, pobjedu je čekao više od tisuću dana

Pola je prvenstva za vozačima Formule 1, Verstappen i dalje uvjerljivo vodi

Lewis Hamilton slavio je na domaćem terenu u Silverstoneu, i to nakon više od tisuću dana od posljednje pobjede u Formuli 1 davne 2021. u Saudijskoj Arabiji. Ovo je Hamiltonu deveta osvojena Velika nagrada Britanije, nitko ih nema toliko kao on. 

Mercedesi su danas krenuli iz prvog startnog reda, George Russell kao prvi, Hamilton drugi. Treći Britanac Lando Norris startao je s trećeg mjesta. Verstappen je u kvalifikacijama izborio tek četvrto mjesto, a kako je utrka odmicala vidjelo se da Red Bull danas nema uobičajenu brzinu. Uskoro se bitka povela između dva Mercedesa i dva McLarena koji su izbili u vodstvo, nakon što je Hamilton prešao Russella. 

Počela je kiša i piloti su morali na izmjenu guma. Tu je najviše profitirao Verstappen koji se kao prvi od vodećih odlučio na odlazak u boks. Smanjio je zaostatak za vodećim. McLaren je, pak, napravio dvostruku grešku. Oklijevali su s pozivom prvoplasiranom Norrisu u boks, a onda su drugog vozača Oscara Piastrija ostavili na stazi cijeli krug. U tih nepunih šest kilometara izgubio je gotovo dvadeset sekundi u odnosu na vozače koji su promijenili gume za kišne uvjete. 

Problemi sa sustavom za vodu izbacili su iz trke Russella, a novi dramatični zaplet uslijedio nakon posljednje izmjene guma za suhu stazu. Hamilton je prvi ušao u boks i potom odvezao vrlo brzi krug. Norris je u boksu zapeo dvije sekunde previše i na stazu se vratio kao drugoplasirani. Do kraja je ostalo 12 krugova. Verstappen je na svoj bolid stavio tvrde gume, i to se pokazalo kao dobitna kombinacija. Red Bull je prodisao i četiri kruga prije finiša probio se na drugo mjesto kraj Norrisa. Hamilton je ipak bio predaleko. 

Velika nagrada Britanije ponudila je tako pregršt uzbuđenja i donijela veliku sreću Hamiltonu. Verstappen je, pak, povećao svoju prednost i u drugu polovinu prvenstva ulazi s 84 boda prednosti pred drugim u poretku vozača Landom Norrisom. 

Treći je i dalje Ferrarijev Charles Leclerc, koji je ostao bez bodova na Silverstoneu. Prvi je išao po kišne gume i u svega par krugova ih istrošio na stazi koja je dijelom još bila suha. Kolega iz momčadi Carlos Sainz primaknuo mu se na samo četiri boda današnjim petim mjestom. Oscar Piastri, danas četvrti, prešao je u poretku drugog vozača Red Bulla Sergia Pereza koji nastavlja seriju katastrofalnih rezultata. Na kvalifikacijama je otpao odmah na početku. Izgubio je kontrolu nad bolidom i zapeo u šljunku. Danas je startao sa začelja i napravio sličnu grešku kao i Leclerc. 

Primaknula su mu se oba vozača Mercedesa koji ima dvije pobjede u posljednje dvije trke. Razlika između Hamiltona i Russella iznosi tek jedan bod.

Vaša reakcija na temu