Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
OD 18. DO 20. LISTOPADA Rekordan broj sudionika na jubilarnoj 80. Viškoj regati

OD 18. DO 20. LISTOPADA Rekordan broj sudionika na jubilarnoj 80. Viškoj regati

Prijave otvorene do srijede, 16. ovog mjeseca

Viška regata, najpopularniji i najprestižniji krstaški jedriličarski spektakl u zemlji, ove se godine održava po 80. put, od 18. do 20. listopada kao dio Splitskog festivala jedrenja. Jedna od najzahtjevnijih jedriličarskih regata na Jadranu od sudionika traži izrazite sposobnosti u suočavanju s izazovima mora i vjetra, ali nudi i pregršt zabave, uzbuđenja i dobrog raspoloženja kako za sudionike, tako i za posjetioce, osobito one koji provedu regatni vikend na Visu.

Najprestižnija regata s hrvatske strane Jadrana, koju organizira Jedriličarski klub Labud iz Splita u suradnji s Turističkom zajednicom grada Visa i Gradom Visom, ujedno označava završnicu jedriličarske sezone i posljednji veliki izlazak na more prije zime.

Ove godine se očekuje se rekordan broj sudionika, više od dvije stotine, obzirom da je u gradu Visu povećan broj vezova i time osiguran dovoljan broj za sve sudionike regate, te broj sudionika nije, kao do sada ograničen na 150.

Kako napominje direktor Viške regate, Ante Mlikota: 'Viška regata je šlag na kraju Splitskog festivala jedrenja. Zaokružit ćemo festival i Labudovu stogodišnjicu. Nadam se da ćemo ove godine preskočiti broj od 200 jedrilica, osobito zato što su se i domaćini u Visu izvrsno pripremili'.

80. Višku regatu je podržala i prestižna Beneteau grupa, svjetsko poznato brodogradilište iz La Rochelle-a, koja ove godine obilježava 140. obljetnicu. Za tu prigodu Ultra Sailing, zastupnik brenda u Hrvatskoj, je organizirao posebnu One Design klasu Oceanis 46.1. Bit će nagrađena i najbrža Beneteau jedrilica.

Prijave za regatu su otvorene putem online obrasca i zatvaraju se u srijedu 16. listopada u 18.00 sat, do kada je za registraciju otvoren i Regati ured, u prostorijama JK Labud na adresi Uvala Baluni 9, Split. Nakon zaključenja registracija, organizacijski odbor razvrstat će jedrilice u dvije kategorije: OPEN i ORC, a unutar OPEN razreda jedrilice će se dodatno dijeliti na kategorije CRUISING i RACING, prema tehničkim specifikacijama.

Kao i svake godine, jedri se u područjima Splitskog, Bračkog, Hvarskog i Viškog kanala te luke Vis, a ruta i orar su  tradicionalni – u petak se od 9 ujutro jedri od Splita prema Visu udaljenom 29 nautičkih milja, subota je rezervirana za jedrenje unutar Viške vale, a u nedjelju je start regate u 9 sati i jedri se natrag prema Splitu. 

Dodjela nagrada, uz bogati program, bit će u nedjelju od 20.00 sati ispred JK Labud, u Splitu.

Osim natjecateljskog dijela, Vis će i ove godine osigurati bogat kulturni i gastronomski program za sve sudionike i posjetitelje. Program počinje već 14. listopada, od kada će posjetitelji moći uživati u Dalmatinskoj marendi u restoranima Pojoda, Vatrica i Kod Paveta. U petak, 18. listopada se za sudionike i posjetitelje priprema Viški fažol na brujet uz glazbeni program DJ-a i Craft gin koktele. Dan kasnije, u subotu, biti će predstavljena knjiga o Šimi Poduji

U poslijepodnevnim satima, gosti će moći naučiti kako se priprema tradicionalna Viške pogače, koju će moći i isprobati, kao predjelo za Dalmatinsku marendu – ribu na brujet, uz sudjelovanje lokalnih vinara Lipanović, Monissa, Vislander. Večer će na rivi u Visu zaokružiti koncert grupe Cortez.

Dodatne informacije i On-line prijave su dostupne putem web adresa www.splitskifestivaljedrenja.hr ili www.jklabud.hr. Organizatori pozivaju sve ljubitelje jedrenja i sportskih avantura da im se pridruže.

Vaša reakcija na temu