Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ivica Čavka GENNARO GATTUSO: Ako mislimo da ćemo šetnjom do bodova, bolje da ostanemo u Splitu!

GENNARO GATTUSO: Ako mislimo da ćemo šetnjom do bodova, bolje da ostanemo u Splitu!

'Ovo je važna utakmica za nas'

Nakon reprezentativne stanke pred Hajdukom je novi ispit. U 10. kolu HNL-a 'bijeli' u nedjelju (16 sati) gostuju u Koprivnici. Protivnik je Slaven Belupo, trenutno posljednja momčad lige.

- Očekujem sve samo ne laganu utakmicu. Igramo protiv momčadi koja po oduzetoj lopti napada s četiri-pet igrača. Nije ni čudno što se velike ekipe iz lige muče u Koprivnici. Kada je došao trener Mario vidi se napredak, znaju što žele. Čestitam mu, od njegovog dolaska igraju vrlo dobro. Ako mislimo da ćemo šetnjom do bodova, bolje da ostanemo u Splitu. Ovo je važna utakmica za nas, trebat će u nedjelju biti jak Hajduk za bodove - rekao je trener Hajduka Gennaro Gattuso, a na pitanje jesu li Pukštas i Biuk daleko od prvih 11 odgovara:

- Nitko nije daleko od prvih 11. Trener sam, radim odabire, to je težak posao jer svi rade na maksimumu. Radim funkcionalan odabir prije svake utakmice. Moderni nogomet je promijenio stvari, imate pet izmjena. Kod mene ne postoje standardni igrači i oni koji su vezani za klupu. 

U ovom kratkom razdoblju napravili ste 'čudo' s mladim igračima. Hoćete li tako nastaviti i tko će zamijeniti Prpića?

- Mnogo sam radio s mladima i proučavao taj aspekt. Zahvala za napredak mladih ide starijim igračima, od Livaje, Uremovića, Šarlije, Krovinovića...Kada sam se tek umirovio, imao sam raspravu i rekao sam da stariji igrači moraju pomoći mladima. Ovdje se sada radi, došlo je do promjene mentaliteta momčadi. Što se tiče stoperske pozicije imam na raspolaganju trojicu. To su Elez, Šarlija i Skelin. Oni mogu biti nervozni jer ne igraju, ali mi je najvažnije da su maksimalni na treningu. Jako sam miran. Ozljede su sastavni dio nogometa. Kad vidim Zvonu i Eleza na treningu ne brinem se.

Kakvu utakmicu očekujete u Koprivnici?

- Od dolaska novog trenera Marija dinamičniji su, ali jedna je stvar jasna, moramo biti oprezni u svakom trenutku. Postoji nekoliko igrača koji nas mogu dovesti u nepriliku. Najčešće ljudi koji prate nogomet stavljaju fokus u igri s loptom, ali najviše smo se promijenili u igri bez lopte. Zajedno trčimo, svi se brane. Kada pogledate utakmicu sa Šibenikom, prva dva klizeća starta imao je Marko Livaja. To pokazuje naš duh. On je naš tehnički najpotkovaniji igrač. Često se dogodi da oko 60-70 minute do njega manje dolaze lopte, onda se on naljuti. Moram ga tada smirivati, da je to sve normalno.

Posljednje četiri utakmice Hajduk je u Koprivnici pobijedio 1:0. Očekujete li i u nedjelju tvrdu utakmicu?

- Znamo da je to teren na kojem je Hajduk imao uvijek problema. Od igrača ću tražiti istu volju i ljutnju te agresiju kao protiv Dinama i Rijeke. Ući ćemo u utakmicu s maksimalnim respektom prema Belupu. Nemojte očekivati utakmicu s četiri-pet golova. U ovom prvenstvu za Hajduk lagane utakmice ne postoje. Svi protiv Hajduka igraju s velikim motivom.  

Kakav je vaš odnos sa sportskim direktorom Vitalijem?

- S njim pričam dosta. Dođe često u moj ured. Raspituje se o igračima. Približava se zimski prijelazni rok, pričamo o mogućim transferima i odlasku na pripreme. Ne volim puno pričati, svaki dan u klub dođem ujutro u 7.30 i odem iza 5. 

Kako ste zadovoljni radom u pauzi i u kakvom je stanju infrastruktura?

- Tu sam četiri mjeseca. U Dalmaciij ima mnogo talenata, u raznim sportovima. Da bi se taj talent razvio potrebna je jaka infrastruktura, a toga ovdje nema. Zahvalan sam Roku Ćosiću koji radi na terenu svaki dan. Dosta s njim komuniciram. Dva tjedna nismo koristili glavni teren jer je došlo do promjene trave. Mi smo u situaciji da se nekad zagrijavamo na umjetnoj travi što nije najbolje za igrače koji se vraćaju nakon ozljede. Ali, ako bude potrebno mi ćemo se zagrijavati na parkingu.

U pauzi ste bili na fešti kod Marcela Lippija. Bila je cijela vaša generacija, prate li oni vaš rad?

- To je bila prigoda da se svi okupimo. Sjedili smo, pričali smo. Prate i oni, na svoj način Hajduk. Zanimalo ih je kakvi su Durdov, Prpić i Hrgović i kako igraju na ozbiljnoj razini.

Kakav ste savjet dobili od Lippija i je li netko najavio dolazak na feštu u Split ako se osvoji titula?

- Trener sam 11 godina, ne pitam često savjete. Prije bih pitao češće, najviše po pitanju dinamike i razvoja momčadi. Pitati savjet od iskusnijih trenera nije uvreda. Problem Splita je što ne možeš doći tek tako. Moraš izgubiti jedan dan na aerodromu, napraviti put oko svijeta. 

Odigrano je devet kola, je li vam sada lakše pripremati utakmice u odnosu na početak sezone?

- Ne, jer već kod Belupa je promjena trenera dovela do nekih novih okolnosti. Šibenik je mijenjao trenera, Gorica isto...Svaki novi trener donosi svoje ideje i drugačiji stil igre. 

Rijeku i Dinamo čekaju ne baš lagane utakmice. Očekujete li njihov kiks?

- O njima ne bih komentirao ništa. Ne želim da išta o tome pričam. Tu smo gdje jesmo, na dobrom putu. Na kraju sezone podvući ćemo račune - zaključio je Gattuso. 

Vaša reakcija na temu